ONU: Președintele Zelenski a denunțat referendumurile organizate de Rusia

  • 28 Septembrie 2022 08:13
ONU: Președintele Zelenski a denunțat referendumurile organizate de Rusia

Într-un mesaj video transmis în timpul reuniunii de marți, 27 septembrie, a Consiliului de Securitate de la New York dedicat subiectului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat încă o dată aceste referendumuri, pe care le-a calificat drept parodii, informează AFP.

„Sunt o încercare cinică de a-i forța pe bărbații ucraineni din teritoriile ocupate din Ucraina să fie recrutați în armata rusă pentru a-i trimite să lupte împotriva patriei lor"."O astfel de anexare îl plasează pe (Vladimir Putin) într-o situație izolată față de întreaga umanitate. Este nevoie de un semnal clar din partea tuturor țărilor lumii", a adăugat el. "Cred în capacitatea dumneavoastră de a acționa", a spus el.

Kievul nu poate purta discuții cu Moscova după organizarea acestor referendumuri de anexare, a mai declarat președintele Zelenski."Recunoașterea de către Rusia a 'pseudo-referendumurilor' ca fiind 'normale', punerea în aplicare a (aceluiași) scenariu ca în Crimeea și încă o încercare de a anexa o parte a teritoriului ucrainean înseamnă că nu avem ce discuta cu actualul președinte rus", a spus Volodimir Zelenski în mesajul video difuzat la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, transmite Agerpres.

„Anexarea teritoriilor este cea mai brutală încălcare a Cartei Națiunilor Unite", a adăugat el. Potrivit acestuia, Rusia ar trebui, prin urmare,"să fie exclusă din toate organizațiile internaționale" pentru aceste acțiuni, sau cel puțin să fie suspendată."Amenințările cu folosirea armelor nucleare au devenit un discurs constant al oficialilor și propagandiștilor ruși", a mai acuzat președintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski a acuzat că Rusia va distruge diplomația internațională. El a spus că reprezentanții Moscovei nu au folosit arme în Consiliul de Securitate,"dar cu siguranță nimeni nu va fi surprins dacă acest rol al Consiliului de Securitate al ONU se va transforma într-o zonă de violență din partea reprezentanților Rusiei", a adăugat el. Președintele a avertizat că este doar o chestiune de timp până când Moscova va distruge ceea ce el a numit ultima instituție internațională funcțională, conform dpa.

Marți seara, 27 septembrie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina "va acționa pentru a-și apăra poporul" în regiunile ocupate de Moscova, care au votat marți în favoarea anexării lor la Rusia."Vom acționa pentru a ne proteja poporul: atât în regiunea Herson, în regiunea Zaporojie, în Donbas (și de asemenea) în zonele ocupate în prezent din regiunea Harkov și în Crimeea", a spus Volodimir Zelenski într-un videoclip postat pe Telegram, prima sa reacție după anunțarea rezultatelor de către autoritățile pro-ruse, potrivit AFP.

Președintele ucrainean a mai spus în discursul său video de marți seara că vor fi în curând vești bune de pe front, dar nu a oferit detalii."Avansăm și ne vom elibera pământul", a spus el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău