ONU: Peste 52 000 de palestinieni au rămas fără adăpost din cauza bombardamentelor. Amnesty International vorbește de crime de război
-
18 Mai 2021 17:12
Peste 52 000 de palestinieni au rămas fără adăpost și au fost strămutați după bombardamentele israeliene care au distrus aproape 450 de clădiri în Fâșia Gaza, anunță ONU, marți, într-un comunicat citat de Reuters, potrivit Digi24.ro. Organizația pentru drepturile omului, Amnesty International, a anunțat că bombardamentele asupra clădirilor civile ar putea să fie calificate drept crime de război.
Israelul susține oficial că atacă doar ținte militare și că face totul pentru a evita victime în rândul civililor.
În jur de 47 000 de palestinieni s-au adăpostit în 58 de școli din rețeaua ONU în Gaza, a declarat Jens Laerke, purtător de cuvânt al biroului pentru operațiuni umanitare al ONU.
Laerke a spus că 132 de clădiri au fost distruse și 316 au fost grav avariate, inclusiv șase spitale și nouă clinici. A fost distrusă totodată o fabrică pentru desalinizarea apei, lăsând fără acces la apă potabilă aproximativ 250 000 de oameni.
ONU apreciază faptul că Israelul a deschis un punct de frontieră pentru ajutoarele umanitare dar cere ca și alte astfel de puncte să fie deschise. Organizația Națiunilor Unite și partenerii săi vor ajuta familiile palestinienilor afectați de bombardamente când acest lucru va putea fi făcut în condiții de securitate, a spus purtătorul de cuvânt.
OMS a anunțat, la rândul său, printr-un purtător de cuvânt, că există o criză de medicamente, risc de boli răspândite prin rețeaua de apă și de un focar Covid din cauză că zeci de mii se oameni sunt înghesuiți în școlile transformate în adăposturi.
Amnesty International a cerut o investigație în privința bombardării clădirilor rezidențiale din Gaza.
„Forțele israeliene au manifestat un dezinteres șocant față de viețile civililor palestinieni, bombardând clădiri de locuințe și în unele cazuri ucigând familii întregi, inclusiv copii, și cauzând distrugeri nejustificate asupra proprietăților civile, în atacuri ce se pot constitui în crime de război sau crime împotriva umanității”, se arată în comunicatul Amnesty.
Organizația pentru drepturile omului susține că are dovezi în privința a patru atacuri mortale lansate de Israel asupra unor locuințe civile fără avertisment și a cerut deschiderea unei investigații de către Curtea Penală Internațională.
Acuzațiile se referă la uciderea în 11 mai a două familii aflate în casele lor, 30 de victime dintre care 11 copii. O mamă și trei copii au fost uciși în 14 mai, în locuința lor, iar în 15 mai a fost ucisă o familie cu 9 membri.
Israelul nu a comentat aceste acuzații.
Sursa: DIGI24