ONU: Peste 1,5 milioane de refugiați au fugit din Ucraina în 10 zile

  • 06 Martie 2022 12:48
ONU: Peste 1,5 milioane de refugiați au fugit din Ucraina în 10 zile

Numărul persoanelor care au fugit din cauza conflictului din Ucraina a depășit pragul de 1,5 milioane, devenind astfel criza refugiaților cu cea mai rapidă creștere de după cel de-al Doilea Război Mondial, a avertizat duminică ONU, transmite AFP și DPA, potrivit Agerpres.

''Peste 1,5 milioane de refugiați din Ucraina au trecut în țările vecine în zece zile. Aceasta este criza refugiaților cu cea mai rapidă creștere în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial'', a scris Înaltul Comisar pentru Refugiați, Filippo Grandi, într-un tweet.

Într-o decizie fără precedent, miniștrii de interne din Uniunea Europeană au convenit să adopte măsuri de urgență pentru a acorda protecție imediată persoanelor care fug de războiul din Ucraina.

Ucrainenii care ajung în UE sunt protejați inițial timp de un an, dar aceasta poate fi prelungită cu încă doi ani în total.

Ministrul german de interne, Nancy Faeser, a calificat drept ''istorică'' actuala cooperare europeană în ceea ce privește ajutorul acordat refugiaților din criza ucraineană.

Ea a declarat că țara sa va primi refugiați din Ucraina, indiferent de naționalitatea acestora.

''Vrem să salvăm vieți. Acest lucru nu depinde de pașaport'', a declarat Faeser pentru tabloidul german Bild am Sonntag în declarații publicate duminică și preluate de DPA.

''Marea majoritate a celor care au fugit sunt cetățeni ucraineni. Persoane din alte țări care aveau deja un drept de ședere permanentă în Ucraina aduc acest statut cu ei'', a explicat Faeser. ''Nici ei nu trebuie să treacă printr-o procedură complexă de azil''.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău