ONU: Pandemia pare să fi redus riscul de atentate, dar strategia SI nu s-a schimbat

  • 25 August 2020 10:13
ONU: Pandemia pare să fi redus riscul de atentate, dar strategia SI nu s-a schimbat

Riscul de atentate în țările pacificate s-a redus de la începutul anului, probabil ca efect al restricțiilor de mișcare impuse de pandemie, dar strategia grupării Stat Islamic (SI) pare să fi rămas neschimbată, a afirmat un responsabil din cadrul ONU, transmite AFP, preluat de Agerpres.

'În zonele de conflict, amenințarea a crescut, așa cum o demonstrează regruparea și intensificarea activităților SI în Irak și Siria', a declarat luni, în fața Consiliul de Securitate al ONU, Vladimir Voronkov, subsecretar general pentru contraterorism.

'În zonele neafectate de un conflict, amenințarea pare redusă. Măsurile de limitare a propagării COVID-19, precum izolarea și restricțiile de mișcare, par să fi diminuat riscul de atentate teroriste în multe țări', a adăugat Voronkov.

Potrivit responsabilului ONU, consecințele pandemiei asupra activităților de recrutare și de finanțare rămân dificil de estimat. Cu toate acestea, pandemia crește amenințarea de infracțiuni cibernetice pentru recuperarea de fonduri, a apreciat el.

Voronkov a mai afirmat că 'nu există un indiciu clar despre o schimbare de orientare strategică a SI odată cu noul său lider'.

Jihadistul Amir Mohammed Said Abdel Rahman al-Mawla i-a succedat fondatorului SI, Abu Bakr al-Baghadi, ucis la sfârșitul lui octombrie într-un raid american în Siria.

Responsabilul ONU a mai arătat că SI și-a consolidat poziția în Orientul Mijlociu, organizația numărând încă peste 10.000 de luptători activi care se deplasează între Irak și Siria în cadrul unor mici celule.

În vestul Africii, SI numără circa 3.500 de membri și continuă să-și întărească legăturile cu grupările jihadiste locale.

În Libia, chiar dacă numărul membrilor SI este estimat la doar câteva sute, organizația își păstrează capacitatea de amenințare pentru regiune.

De asemenea, în Afganistan, în pofida arestării unor lideri și a pierderii controlului unor teritorii, SI rămâne capabil să întreprindă atacuri importante în diferite zone ale țării, a mai afirmat responsabilul contraterorist.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău