ONU | Pandemia de COVID-19 ''amenință întreaga omenire''. Anunțul secretarului general al organizației

  • 25 Martie 2020 22:31
ONU | Pandemia de COVID-19 ''amenință întreaga omenire''. Anunțul secretarului general al organizației

Pandemia de COVID-19 ''amenință întreaga omenire'', a declarat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, lansând un ''Plan de răspuns umanitar global'', care se va întinde până în decembrie, însoțit de un apel la donații în valoare de două miliarde de dolari, relatează AFP și dpa, potrivit Agerpres.

Obiectivul acestui plan "este să ne permitem să combatem virusul în cele mai sărace țări ale lumii și să răspundem nevoilor celor mai vulnerabile persoane, în special femeile și copiii, persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități și bolnavii cronici", a declarat șeful ONU într-o înregistrare video.

În fața acestei amenințări, "întreaga omenire trebuie să răspundă. O acțiune și o solidaritate globale sunt cruciale", a adăugat el.

"Răspunsurile individuale ale fiecărei țări nu vor fi suficiente", a mai spus fostul premier portughez, care a evocat săptămâna trecută perspectiva a "milioane" de decese în lipsa solidarității.

Pandemia a ucis cel puțin 19.246 de persoane în întreaga lume de la apariția sa în decembrie, conform unui bilanț AFP, cu peste 427.000 de cazuri de coronavirus înregistrate. Ea afectează în special țările aflate în criză umanitară din cauza războaielor, a dezastrelor naturale sau a schimbărilor climatice.

Apelul la fonduri - modest, având în vedere cele 2.000 de miliarde deblocate de Washington pentru economia americană -, lansat miercuri de ONU, este destinat să acopere perioada cuprinsă între aprilie și decembrie 2020, ceea ce sugerează o criză majoră pe termen lung.

Suma totală solicitată este de două miliarde de dolari, incluzând apelurile la donații lansate deja de diverse agenții ONU (Organizația Mondială a Sănătății, Programul Alimentar Mondial (PAM), Biroul Comisariatului ONU pentru Refugiați, UNICEF). OMS ar urma să beneficieze de 450 de milioane de dolari, UNICEF de 405 milioane de dolari și PAM de 350 de milioane de dolari. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău