ONU | Orientul Mijlociu și Africa de Nord, vizate de o nouă avertizare de secetă severă

  • 15 Iunie 2018 15:25
ONU | Orientul Mijlociu și Africa de Nord, vizate de o nouă avertizare de secetă severă

Națiunile din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, regiuni în care se află numeroase zone deșertice, trebuie să se pregătească mai bine pentru secete severe, în contextul în care deficitul de apă riscă să se accentueze în aceste părți ale lumii, au anunțat vineri reprezentanții Organizației Națiunilor Unite (ONU), citați de Thomson Reuters Foundation.

În ultimii 40 de ani, perioadele de secetă au devenit mai îndelungate și mai frecvente în aceste regiuni, unde resursele de apă dulce înregistrează unele dintre cele mai mici niveluri din lume, potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO).

Situația din zonă este foarte probabil să se înrăutățească din cauza modificărilor climatice, precizează experții FAO.

Țările din zonele menționate trebuie să evolueze de la simpla reacție în fața efectelor provocate de secetă la implementarea unor planuri robuste de acțiune, pentru a pregăti populația pentru situații de criză, potrivit aceluiași raport.

Raportul FAO recomandă dezvoltarea unor culturi agricole care necesită cantități mai mici de apă, folosirea unor sisteme de irigații mai eficiente și diminuarea șeptelurilor pentru a preveni pășunatul excesiv.

Anumite sate din sud-vestul Marocului aflate la marginea deșertului Sahara folosesc deja sisteme de colectare a ceței, proiectate pentru a transforma în apă umezeala din aer, cu scopul de a acoperi penuria de apă.

Creșterea populației și creșterea cererii de alimente, combinate cu resurse tot mai scăzute de apă și terenuri agricole, ar putea să determine o dublare a prețurilor pentru alimente și să declanșeze revolte civile în anumite țări în curs de dezvoltare, au precizat experții ONU.

Deficitul de apă afectează deja peste 40% din populația lumii, potrivit unui document întocmit de ONU și intitulat "2018 World Water Development Report".

Specialiștii se așteaptă ca acest procent să crească în anii următori din cauza modificărilor climatice. Potrivit prognozelor, un sfert din populația mondială se va confrunta cu deficite cronice sau periodice de apă până în anul 2050. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău