ONU: O expoziţie fotografică marchează 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz

  • 22 Ianuarie 14:20
ONU: O expoziţie fotografică marchează 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz

O expoziţie fotografică deschisă începând de marţi, la sediul Naţiunilor Unite, marchează 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare şi exterminare nazist de la Auschwitz, transmite EFE, preluat de Agerpres.

"A ne înţelege istoria ne conectează cu valorile umane esenţiale ale adevărului, respectului, justiţiei şi compasiunii. Când aceste valori sunt atacate din toate părţile, trebuie să le reafirmăm cu mai multă forţă ca oricând", a susţinut, la evenimentul de deschidere, secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

La ceremonia inaugurală a expoziţiei, organizată de reprezentanţele Israelului şi Rusiei, au participat mai mulţi supravieţuitori ai lagărului de concentrare, situat în sudul Poloniei.

În discursul său, Guterres a amintit că eliberarea Auschwitzului a pus capăt Holocaustului şi a însemnat, în acelaşi timp, începutul unui mare efort de a ne asigura că acest tip de crime nu se va repeta.

"Chiar şi după Holocaust, când rezultatele sale catastrofale nu pot fi mai evidente, antisemitismul continuă. Uneori ia forme noi şi se răspândeşte prin noi tehnici, dar este aceeaşi ură veche. Niciodată nu putem să lăsăm garda jos", a subliniat el.

În acest sens, liderul Naţiunilor Unite a avertizat asupra creşterii antisemitismului care s-a observat în ultimii ani în Europa şi în SUA, încadrându-se în "periculoasa creştere a xenofobiei, homofobiei, discriminării şi urii de orice tip".

"Chiar şi nazismul însuşi ameninţă să reapară, uneori deschis, alteori deghizat", a arătat Guterres.

Pe 27 ianuarie se împlinesc 75 de ani de la eliberarea de către armata sovietică a cunoscutului lagăr de concentrare.

În această zi, Polonia va organiza la Auschwitz un eveniment de comemorare, unde se aşteaptă participarea a circa 200 de supravieţuitori, precum şi a unor delegaţii din întreaga lume.

ONU, la rândul său, va marca anul acesta 75 de ani de la crearea sa, care a avut loc la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
19 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:20 %
Vint:6,2 m/s
Mon
10 °C
Tue
5 °C
Wed
3 °C
Thu
5 °C
Fri
8 °C

Curs oficial BNM 30 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9118 0.1358
USD 18.0877 0.0431
RON 4.1184 0.0270
UAH 0.6461 0.0056
RUB 0.2313 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău