ONU: O expoziție fotografică marchează 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz

  • 22 Ianuarie 14:20
ONU: O expoziție fotografică marchează 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz

O expoziție fotografică deschisă începând de marți, la sediul Națiunilor Unite, marchează 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare și exterminare nazist de la Auschwitz, transmite EFE, preluat de Agerpres.

"A ne înțelege istoria ne conectează cu valorile umane esențiale ale adevărului, respectului, justiției și compasiunii. Când aceste valori sunt atacate din toate părțile, trebuie să le reafirmăm cu mai multă forță ca oricând", a susținut, la evenimentul de deschidere, secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

La ceremonia inaugurală a expoziției, organizată de reprezentanțele Israelului și Rusiei, au participat mai mulți supraviețuitori ai lagărului de concentrare, situat în sudul Poloniei.

În discursul său, Guterres a amintit că eliberarea Auschwitzului a pus capăt Holocaustului și a însemnat, în același timp, începutul unui mare efort de a ne asigura că acest tip de crime nu se va repeta.

"Chiar și după Holocaust, când rezultatele sale catastrofale nu pot fi mai evidente, antisemitismul continuă. Uneori ia forme noi și se răspândește prin noi tehnici, dar este aceeași ură veche. Niciodată nu putem să lăsăm garda jos", a subliniat el.

În acest sens, liderul Națiunilor Unite a avertizat asupra creșterii antisemitismului care s-a observat în ultimii ani în Europa și în SUA, încadrându-se în "periculoasa creștere a xenofobiei, homofobiei, discriminării și urii de orice tip".

"Chiar și nazismul însuși amenință să reapară, uneori deschis, alteori deghizat", a arătat Guterres.

Pe 27 ianuarie se împlinesc 75 de ani de la eliberarea de către armata sovietică a cunoscutului lagăr de concentrare.

În această zi, Polonia va organiza la Auschwitz un eveniment de comemorare, unde se așteaptă participarea a circa 200 de supraviețuitori, precum și a unor delegații din întreaga lume.

ONU, la rândul său, va marca anul acesta 75 de ani de la crearea sa, care a avut loc la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
19
Cer acoperit de nori
Umiditate:68 %
Vint:6,7 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
19
Thu
22
Fri
20

Curs oficial BNM 13 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3939 -0.0694
USD 17.1712 -0.0217
RON 4.0053 -0.0154
UAH 0.6368 -0.0014
RUB 0.2415 -0.0014
Arhivă Radio Chișinău