ONU | Numărul migranților ilegali sosiți pe cale terestră în Europa a crescut de șapte ori în 2018

  • 14 Septembrie 2018 16:26
ONU | Numărul migranților ilegali sosiți pe cale terestră în Europa a crescut de șapte ori în 2018

Circa 18.000 de migranți ilegali au sosit în Europa pe cale terestră în acest an, de șapte ori mai mulți decât în aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat vineri ONU, adăugând că ruta cel mai des folosită de migranți este cea din Turcia către Grecia, relatează AFP.

Potrivit statisticilor Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), peste o cincime dintre migranții ilegali care ajung în Europa sosesc pe uscat.

În perioada ianuarie-septembrie 2018 au sosit pe cale terestră în Europa 17.966 de migranți, o creștere de peste șapte ori față de cele 2.464 de sosiri raportate în aceeași perioadă a anului trecut.

Creșterea numărului de sosiri pe cale terestră coincide cu o scădere a sosirilor pe mare, în condițiile în care ruta dinspre Libia este din ce în ce mai dificilă din cauza creșterii numărului de patrule ale Gărzilor de coastă libiene.

Potrivit OIM, circa 74.500 de migranți au sosit în Europa prin Marea Mediterană de la începutul anului, comparativ cu aproape 129.000 în aceeași perioadă a anului trecut.

Ruta terestră cel mai des folosită de migranții ilegali este cea din Turcia către Grecia, unde autoritățile au raportat în total 12.166 de sosiri pe uscat de la începutul anului. În comparație, Grecia a înregistrat în 2017 circa 5.550 de sosiri pe cale terestră.

Peste 50% dintre cei care sosesc în Grecia sunt sirieni, irakieni și afgani, potrivit OIM.

În ceea ce privește restul de 6.000 de migranți ilegali ajunși pe cale terestră în Europa din luna ianuarie, majoritatea au sosit la Ceuta și Melilla, două micro-teritorii spaniole, enclave în nordul Marocului, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al OIM, Joel Millman. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău