ONU Moldova a anunțat deținătorii Premiilor ONU pentru Drepturile Omului 2021

  • 10 Decembrie 2021 15:35
ONU Moldova a anunțat deținătorii Premiilor ONU pentru Drepturile Omului 2021

Organizația Națiunilor Unite Moldova, alături de partenerii săi, a înmânat Premiile anuale ONU pentru realizările remarcabile în domeniul drepturilor omului, în cadrul celei de-a 16-a ediții a concursului. Câștigători în Republica Moldova au devenit patru organizații neguvernamentale și instituții, premiile fiind oferite pentru realizările din anii 2020 și 2021. Tradițional, ceremonia este organizată pe 10 decembrie, când este marcată Ziua Internațională a Drepturilor Omului, transmite IPN.

Simon Springett, coordonator rezident ONU în Moldova, a precizat că începând cu anul 2004, Echipa de Țară a Națiunilor Unite în Moldova acordă în fiecare an premii pentru cea mai bună acțiune de promovare și protejare a drepturilor omului de pe ambele maluri ale râului Nistru, excepția fiind anul 2020, care a fost marcat de o urgență în sănătate publică – pandemia de COVID-19. Premiile ONU inițiative și acțiuni  creative, eficiente, oportune și participative de apărare și promovare a drepturilor omului.

„Pandemia de COVID-19 a adâncit provocările deja existente privind dezvoltarea durabilă în toate sectoarele: de la sănătate la economie, de la securitate la protecția socială, de la educație la piața muncii și de la libera mișcare la libera exprimare. Dar, în același timp, ea ne-a dat o lecție valoroasă: nu putem construi un viitor mai bun, dacă nu ne asigurăm că drepturile omului stau la baza eforturilor noastre de recuperare. Noi trebuie să punem oamenii și drepturile lor în fruntea și în centrul răspunsului și recuperării după COVID-19”, a menționat coordonatorul rezident ONU în Moldova.

Bea Ferenci, șefa Oficiului ONU pentru Drepturile Omului în Moldova, a spus că premiile din acest an celebrează egalitatea. „Toate ființele umane se nasc egale în drepturi, toți oamenii au aceleași oportunități, avem dreptul la viață, sănătate, dreptul de a vorbi fără frică. Gala ONU pentru Drepturile Omului recunoaște eforturile depuse pentru a minimaliza diferențele în societate. Apărătorii drepturilor omului au un rol important pentru a asigura o societate egală”, a subliniat Bea Ferenci.

Steven Fisher, ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, a remarcat că sunt drepturi care pot fi realizate prin voință politică. De exemplu, dreptul de a nu fi torturat. Din păcate, unele drepturi mai sunt  încălcate în Republica Moldova, în speță în regiunea transnistreană. Vorbim despre dreptul la libera exprimare, dreptul de funcționare a școlilor cu predare în limba română.

Tudor Mancaș, secretar general al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a menționat că instituția pe care o reprezintă apreciază efortul depus de societatea civilă în respectarea drepturilor omului pentru fiecare cetățean. „Sunt convins că, unindu-ne eforturile, vom reuși să ne recuperam mai bine după impactul negativ al pandemiei COVID-19”, a declarat Tudor Mancaș.

Premiul special pentru grupuri/organizații pentru implicarea activă în promovarea egalității și nediscriminării a fost oferit Coaliției Naționale Viață fără Violență în Familie. Veronica Teleucă, reprezentanta coaliției, a spus că „acest premiu încurajează oamenii din societatea civilă și este o răsplătă a muncii pe care o fac”. „Pricipalul rezultat al muncii pe care o fac membrii coaliției este că un număr mare de femei și copii nu se mai întorc la agresori și pot să-și continue viața decent”.

Premiul special pentru realizări remarcabile în domeniul drepturilor la sănătate, educație, muncă și/sau protecție socială în contextul pandemiei COVID-19 a fost înmânat organizației neguvernamentale Concordia Proiecte Sociale. Tatiana Baltă, director executiv al organizației, a relevat că premiul este o recunoaștere pentru toți cei 230 de angajați, care zilnic, asiduu muncesc alături de persoane defavorizate. „Pentru unii beneficiari, din păcate, Concordia este unica speranță și nădejde pentru ziua de mâine”.

Premiul pentru o realizare remarcabilă în domeniul drepturilor omului la nivel local a fost oferit Angelei Croitor, directoarea Colegiului de Studii Integrate, subdiviziune a Universității de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”. Premianta a spus că activitatea pe care o desfășoară pune accentul pe drepturile copilului la un trai decent.

Premiul general pentru o realizare remarcabilă în domeniul  drepturilor  omului a fost înmânat Lilianei Rotaru, directoarea organizației „Copil. Comunitate. Familie”. „CCF Moldova este alături de sute de familii în fiecare an și, în cei aproape 18 ani de activitate, 6500 de copii au rămas acasă, lângă familiile lor”, a specificat Liliana Rotaru.

Premiile ONU pentru Drepturile Omului sunt oferite ca urmare a unei competiții publice, , la care poate participa orice persoană fizică sau instituție auto-nominalizându-se sau propunând o nominalizare în conformitate cu categoriile premiilor anunțate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,66 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău