ONU: Milioane de oameni suferă de foamete în estul Africii. „Nu am mai trecut niciodată prin așa ceva. Nu vedem decât furtuni de nisip”

  • 08 Februarie 2022 13:45
ONU: Milioane de oameni suferă de foamete în estul Africii. „Nu am mai trecut niciodată prin așa ceva. Nu vedem decât furtuni de nisip”

Agenția World Food Programme din cadrul Organizației Națiunilor Unite a transmis, marți, că 13 milioane de oameni din Cornul Africii se confruntă cu foamete severă și a cerut ajutoare imediate pentru a evita o repetare a foametei de acum un deceniu care a ucis sute de mii de oameni, relatează Reuters, potrivit DIGI24.ro.

Trei sezoane de ploaie eșuate au creat cea mai uscată vreme din anii 1989 și până acum, iar prognozele meteo arată din nou precipitații sub medie.

„Recoltele sunt distruse, animalele mor, iar foametea devine tot mai accentuată în condițiile în care episoade recurente de secetă afectează Cornul Africii”, a spus Michael Dunford, director regional pentru Africa de Est la WFP.

Condițiile meteo nefavorabile au decimat populațiile de animale domestice, forțând mii de oameni care se ocupă de creșterea lor să ajungă în tabere de migrație.

„Nu am mai trecut niciodată prin așa ceva. Nu mai vedem decât furtuni de nisip. Ne e teamă că ne vor acoperi și ne vor deveni cimitir”, spune Mohamed Adem din regiunea somaleză a Etiopiei, într-un clip înregistrat de WFP.

Seceta lovește și părți ale Kenyei și sudul și centrul Somaliei. Anterior, între 2010 și 2012, în jur de 250.000 de oameni au murit de foame în Somali, jumătate dintre ei fiind copii.

World Food Programme, care a câștigat premiul Nobel pentru pace în 2020, lansează un plan regional de răspuns pentru Cornul Africii și cere 327 de milioane de dolari pentru a putea ajuta 4,5 milioane de oameni aflați la risc de foamete.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău