ONU: Limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius este imposibilă fără măsuri radicale imediate (raport)

  • 16 Septembrie 2021 12:37
ONU: Limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius este imposibilă fără măsuri radicale imediate (raport)

Limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius este imposibilă fără o reducere imediată și masivă a emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit unui nou raport publicat joi de Organizația Națiunilor Unite, relatează AFP,, citat de AGERPRES.

Raportul anual "United in Science 2021", elaborat de mai multe agenții ONU și oameni de știință, a fost publicat cu câteva săptămâni înainte de următoarea conferință ONU pentru climă, COP26, considerată crucială și programată să aibă loc la Glasgow în perioada 31 octombrie - 12 noiembrie.

Schimbările climatice și consecințele sale continuă să se agraveze, potrivit documentului, iar reducerea temporară a emisiilor de CO2 în atmosferă în timpul pandemiei de COVID-19 nu a încetinit procesul.

Prin semnarea ''Acordului de la Paris'' din 2015 privind schimbările climatice, națiunile s-au angajat să mențină creșterea temperaturilor la nivel mondial "mult sub" limita de 2 grade Celsius față de nivelurile din perioada preindustrială și să depună eforturi în vederea atingerii unui obiectiv și mai ambițios, acela de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că noul raport reprezintă "un diagnostic alarmant care arată cât de departe ne-am abătut de la traiectoria" care a condus la obiectivele Acordului de la Paris.

"Anul acesta, emisiile de combustibili fosili au revenit, concentrațiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, iar evenimentele meteorologice severe cauzate de activitatea umană au afectat sănătatea, viețile și mijloacele de trai ale tuturor continentelor", a scris el în prefața raportului.

"Dacă nu reducem emisiile de gaze cu efect de seră imediat și la scară largă, limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius va fi imposibilă, cu consecințe catastrofale pentru oameni și planetă", a mai spus el.

Emisiile de gaze cu efect de seră au atins un maxim în 2019, înainte de a scădea cu 5,6% în 2020 din cauza restricțiilor și a încetinirii activității economice asociate pandemiei de coronavirus.

Însă, în afară de transportul aerian și maritim, media emisiilor globale în primele șapte luni ale anului 2021 este aproape la nivelul din 2019.

Conform raportului, concentrațiile principalelor gaze care contribuie la încălzirea globală - dioxid de carbon, metan și protoxid de azot - au continuat să crească în 2020 și în prima jumătate a anului 2021.

În general, reducerea emisiilor în 2020 a încetinit probabil creșterea concentrațiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă, însă efectul a fost "prea mic pentru a se distinge de variațiile naturale" în aceste concentrații, subliniază raportul.

Lumea se află într-un "moment critic", iar raportul arată că "într-adevăr nu mai avem timp de pierdut", a spus Guterres.

Canada a înregistrat un record absolut de căldură pentru luna iunie, cu 49,6 grade Celsius la Lytton, în Columbia Britanică. Valul de căldură din nord-vestul Pacificului a fost un eveniment foarte rar, însă ar fi fost "practic imposibil fără schimbările climatice provocate de om", se arată în raport.

În ceea ce privește inundațiile grave din iulie din Germania, documentul ONU estimează că activitatea umană "crește probabilitatea și intensitatea unor astfel de evenimente".

Numărul țărilor care se angajează să atingă un obiectiv de zero emisii de carbon este încurajator, potrivit raportului, deoarece în prezent 63% din emisiile globale sunt vizate de aceste obiective, însă până în 2030 sunt necesare acțiuni mult mai ample pentru a le putea atinge.

"Sper că toate aceste probleme vor fi abordate și rezolvate, la COP26", a spus Antonio Guterres, care a făcut apel la toate țările să se angajeze să atingă un obiectiv de zero emisii până în 2050. "Viitorul nostru este în joc", a subliniat secretarul general al ONU.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău