ONU - la cea de-a 75-a aniversare. Mai mulți oficiali de la Chișinău au trecut în revistă cooperarea R.Moldova cu Organizația

  • 24 Octombrie 2020 15:23
ONU - la cea de-a 75-a aniversare. Mai mulți oficiali de la Chișinău au trecut în revistă cooperarea R.Moldova cu Organizația

Mai mulți oficiali de la Chișinău au trecut în revistă cooperarea Republicii Moldova cu Organizația Națiunilor Unite (ONU), cu ocazia aniversării a 75-a a acestei organizații internaționale.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Ion Chicu a apreciat „rolul semnificativ al ONU în promovarea democrației și a drepturilor omului, menținerea păcii și securității internaționale, dezvoltarea economică și socială, respectarea principiilor dreptului internațional și a supremației legii. De asemenea - sprijinul valoros acordat Republicii Moldova în depășirea crizei pandemice”.

Și ministrul Agacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, a precizat, într-o postare pe facebook, că„din ziua admiterii sale, la 2 martie 1992, în calitate de stat membru al ONU, Republica Moldova, a împărtășit deplin valorile, responsabilitățile și succesele Națiunilor Unite”. ”Pe parcursul acestor ani, țara noastră a participat activ la elaborarea și adoptarea rezoluțiilor, inițiativelor în diverse domenii de activitate ale Organizației în spiritul valorilor multilaterlismului”, subliniază Olug Țulea.

Iar ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, la fel într-o postare pe facebook, precizează că  „ONU a oferit în total 11 misiuni de menținere a păcii Republicii Moldova, dintre care trei în cooperare cu NATO”.

”Prima și cea mai longevivă dintre acestea a fost Operațiunea Națiunilor Unite în Cote d’ Ivoire ( UNOCI), care a fost deschisă pentru țara noastră în anul 2003 și închisă în 2017. În această misiune, Armata Națională a detașat în total 43 ofițeri. Iar cele mai scurte au fost Misiunea Națiunilor Unite de Observare în Georgia (UNOMIG) și Operațiunea Forța de Stabilizare NATO în Bosnia și Herțegovina (SFOR ), cea din urmă fiind condusă de NATO, sub egida ONU. Ambele au durat câte doi ani, iar Moldova a detașat în cele două misiuni, în total, 10 ofițeri (UNOMIG -2 și SFOR- 8). În prezent, în misiunile ONU de menținere a păcii activează 10 ofițeri moldoveni, printre care două femei, în Sudanul de Sud, Republica Centrafricană, Kosovo și în cadrul Departamentului ONU pentru operațiuni de menținere a păcii (DPKO) din New York, SUA”, se mai spune în mesajul ministrului Apărării.

ONU a fost înființată la 24 octombrie 1945, în încercarea mai multor state de a asigura pacea și respectarea dreptului internațional la nivel global.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău