ONU își suspendă misiunea împotriva torturii, după ce a întâmpinat obstrucții din partea Australiei

  • 24 Octombrie 2022 12:17
ONU își suspendă misiunea împotriva torturii, după ce a întâmpinat obstrucții din partea Australiei

Organizația Națiunilor Unite a anunțat luni suspendarea unei misiuni împotriva torturii în Australia, după ce autoritățile de la Canberra au împiedicat inspectorii să viziteze mai multe închisori australiene, transmite AFP.

Inspectorii ONU intenționau să observe condițiile din penitenciare în cadrul unui acord benevol de prevenire a tratamentelor crude aplicate deținuților. Ei au declarat că au luat "decizia drastică" de a se retrage după ce nu li s-a permis accesul în mai multe locuri de detenție, precum și la "informații adecvate și documente".

Inspectoarea principală Aisha Muhammad, judecătoare a curții supreme a Insulelor Maldive, a apreciat că Australia își "încalcă clar" obligațiile internaționale. "În ciuda numeroaselor noastre eforturi de a explica misiunea noastră preventivă, evident nu am fost înțeleși", a arătat ea.

Misiunile similare ale ONU au mai fost suspendate doar în trei țări - Rwanda, Azerbaidjan și Ucraina, observă AFP.

Australia a ratificat în 2017 protocolul facultativ al Convenției ONU împotriva torturii (OPCAT), conform căruia statele se angajează să aplice reforme pentru protecția deținuților și să permită inspectarea unităților de detenție.

"Într-adevăr nu există nicio scuză" care să explice "de ce a fost obstrucționată delegați" ONU, a declarat Steven Caruana, coordonatorul autorității australiene de monitorizare a respectării Convenției. El a adăugat că "Australia a avut la dispoziție aproape cinci ani pentru pregătirea acestei vizite" și va trebui acum "să răspundă de acest haos jenant în fața Comitetului Națiunilor Unite împotriva torturii".

AFP consideră că refuzul autorităților australiene de a coopera se poate explica printr-un dezacord între guvernul federal de la Canberra și statele componente ale Australiei care trebuie să aplice OPCAT. Statele New South Wales și Queensland au cerut finanțări suplimentare în acest scop din partea guvernului, transmite Agerpres.

New South Wales, statul australian cu cea mai mare populație, a interzis accesul inspectorilor într-o închisoare mică, a comunicat delegația ONU. Guvernul din acest stat și-a justificat decizia de a bloca accesul misiunii ONU prin aceea că are propriile moduri ''de a superviza'' situația din închisori. ''Avem un apărător al poporului și procese independente pentru supravegherea închisorilor noastre'', a declarat luni, într-o conferință de presă la Sidney, șeful guvernului din New South Wales, Domini Perrottet, care a insistat că biroul său nu a primit denunțuri privind relele tratamente în închisorile aflate sub jurisdicția sa, transmite EFE.

În Queensland, departamentul sănătății a precizat că a interzis vizitele la pacienți ai unor unități psihiatrice.

Închisorile, centrele de detenție pentru minori și lagărele de imigranți australiene sunt acuzate frecvent de încălcarea drepturilor omului, în special în cazul aborigenilor. Australia trebuie să își îndeplinească obligațiile până în 2023, însă nu este prevăzută nicio sancțiune pentru o eventuală depășire a termenului. Totuși, țara ar putea fi inclusă pe lista celor care nu se conformează convenției și care provoacă îngrijorare în privința drepturilor omului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău