ONU îndeamnă Rusia să pună capăt transferului forțat de copii ucraineni

  • 08 Februarie 15:57
ONU îndeamnă Rusia să pună capăt transferului forțat de copii ucraineni

Comitetul ONU pentru drepturile copilului a îndemnat joi Rusia să pună capăt transferului forțat de copii din zonele ocupate din Ucraina, ceea ce încalcă legislația internațională, și să-i restituie familiilor, relatează ONU, preluat de MOLDPRES.

Potrivit Kievului, 20.000 de copii au fost luați din Ucraina și duși în Rusia fără consimțământul familiei sau tutorelui lor, iar Curtea Penală Internațională (CPI) vizează arestarea președintelui rus Vladimir Putin, acuzat de deportarea lor ilegală, acuzație respinsă de Kremlin.

Într-un raport referitor la Rusia, Comitetul ONU a afirmat că Moscova trebuie să furnizeze informații privind numărul exact de copii luați din Ucraina și locul unde se află în prezent, astfel încât să poată fi identificați și restituiți.

Moscova, care a lansat o invazie în Ucraina în februarie 2022, a respins acuzațiile în acest sens, susținând că nu a făcut decât să asigure protecția unor copii vulnerabili dintr-o zonă de război.

Comitetul a mai notat că Rusia trebuie să asigure că niciunui copil nu i-a fost retrasă cetățenia ucraineană și că le sunt păstrate identitatea, numele și relațiile de familie.

În martie anul trecut, CPI a emis mandate de arestare împotriva lui Putin și a Mariei Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copiilor, sub acuzația de deportare ilegală de copii din Ucraina. Potrivit procurorului șef al CPI, Rusia a transferat "cel puțin sute" de copii din orfelinate și cămine din regiunile ocupate din Ucraina, iar mulți au fost dați spre adopție. Kremlinul a respins acuzațiile CPI ca fiind "șocante" și "inacceptabile".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău