ONU îi acuză pe talibanii din Afganistan de cel puțin 72 de execuții extrajudiciare

  • 14 Decembrie 2021 13:37
ONU îi acuză pe talibanii din Afganistan de cel puțin 72 de execuții extrajudiciare

Organizația Națiunilor Unite (ONU) și-a exprimat marți îngrijorarea în legătură cu "execuțiile extrajudiciare" cărora le-au căzut victime foști membri ai forțelor de securitate afgane și alte persoane asociate fostului guvern de la Kabul, precizând că 72 dintre acestea au fost atribuite talibanilor, informează AFP, citat de AGERPRES.

"Între august și noiembrie, am primit acuzații credibile cu privire la peste 100 de execuții de foști membri ai forțelor de securitate naționale afgane și de alte persoane asociate fostului guvern, dintre care cel puțin 72 au fost atribuite talibanilor", a declarat adjuncta Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Nada Al-Nashif, în fața Consiliului Drepturilor Omului.

Al-Nashif s-a declarat îngrijorată "de informațiile persistente despre execuții extrajudiciare în întreaga țară, în pofida amnistiei generale anunțate de talibani după 15 august".

"În majoritatea cazurilor, trupurile neînsuflețite au fost expuse în public. Aceasta a exacerbat frica în rândul unei părți importante a populației", a subliniat Al-Nashif.

Ea a mai spus că "numai în provincia Nangarhar, pare să fi fost comise cel puțin 50 de execuții extrajudiciare de persoane suspectate că ar fi foști membri ai grupării Stat Islamic-Khorasan (SI-K)".

SUA și aliații lor occidentali s-au declarat la începutul lui decembrie "preocupați" de "execuțiile sumare" de foști membri ai forțelor de securitate afgane de către regimul taliban, dezvăluite de organizații de apărare a drepturilor omului, și au cerut declanșarea rapidă de anchete.

Organizația nonguvernamentală Human Rights Watch a publicat un raport, care, potrivit ei, documentează "omucideri sau dispariții ale căror victime au fost 47 de foști membri ai Forțelor naționale de securitate afgane, care s-au predat sau erau deținuți de forțele talibane între 15 august și 31 octombrie".

Însă talibanii au respins aceste acuzații, considerate "injuste". "Au fost cazuri de ucidere a unor foști membri ai forțelor de securitate" ale guvernului înlăturat de la putere în vara acestui an, "însă din cauza unor rivalități sau dușmănii personale", potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne taliban, Qari Sayed Khosti.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău