ONU evocă posibile crime de război în conflictul din Nagorno-Karabah

  • 02 Noiembrie 2020 19:30
ONU evocă posibile crime de război în conflictul din Nagorno-Karabah

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a evocat luni posibilitatea să fi fost comise crime de război în conflictul din Nagorno-Karabah, unde au avut loc atacuri ''nediscriminatorii'' împotriva populației civile, relatează agențiile AFP și EFE, preluat de Agerpres.

Michelle Bachelet a făcut de asemenea referire la înregistrări video, pe care le consideră credibile, ce arată execuția de către trupele azere a doi soldați armeni în uniformă. ''Deși pe rețelele sociale circulă multe imagini false, investigații riguroase ale mass-media au relevat imagini foarte alarmante, care par să arate trupe azere executând doi armeni în uniformă militară'', potrivit unui comunicat emis de biroul Înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului.

Textul reamintește că, în baza dreptului umanitar internațional, uciderea deliberată a unor persoane protejate reprezintă o încălcare a Convențiilor de la Geneva și, prin urmare, o crimă de război. Totuși, adaugă comunicatul, numai un tribunal competent poate determina acest lucru, dar ''părțile au obligația de a ancheta acest tip de încălcări în mod eficace, rapid, detaliat și imparțial și cei responsabili trebuie să fie judecați''.

Michelle Bachelet a mai denunțat și faptul că, în pofida acordului la care au ajuns vineri părțile în conflict să se abțină de la atacuri deliberate împotriva populației civile, au fost lansate apoi rachete împotriva unor zone populate. Unul din locurile atacate a fost o piață din Stepanakert, capitala provinciei Nagorno-Karabah, teritoriu azer locuit majoritar de armeni, care s-a separat de Azerbaidjan în urma războiului de la începutul anilor '90 și pe care armata azeră încearcă acum să-l recupereze.

Înaltul comisar al ONU a sesizat de asemenea folosirea unor proiectile cu fragmentare de către ''cele două părți''.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău