ONU estimează numărul refugiaților din Ucraina la peste 4,9 milioane

  • 18 Aprilie 17:07
ONU estimează numărul refugiaților din Ucraina la peste 4,9 milioane

Peste 4,9 milioane de ucraineni s-au refugiat în afara țării lor, în cele 54 de zile de la începutul invaziei ruse, arată un bilanț publicat luni de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) preluat de AFP.

Numărul exact de refugiați ucraineni confirmat de agenția Națiunilor Unite este de 4.934.415, cu 65.396 mai mulți decât duminică, informează Agerpres.

Conform Organizației Internaționale pentru Migrație (IOM), din Ucraina s-au refugiat și circa 215.000 de cetățeni străini, care întâmpină de multe ori dificultăți când încearcă să se întoarcă în țările lor de origine. De cele mai multe ori, astfel de străini, care nu au nici cetățenia ucraineană, nici a țării unde au ajuns, sunt studenți sau lucrători.

Europa nu s-a mai confruntat cu un val de refugiați atât de mare după al doilea război mondial, observă AFP.

Circa 90% din cei care au plecat din Ucraina din 24 februarie, când Rusia a declanșat războiul, sunt femei sau copii. Autoritățile ucrainene nu permit plecarea din țară a bărbaților cu vârste între 18 și 60 de ani, care pot fi înrolați.

Potrivit IOM, în Ucraina există și 7,1 milioane de strămutați. Numărul total al celor alungați de război de la casele lor se ridică deci la peste 12 milioane. Mai mult de două treimi din copiii ucraineni se află în această situație, în Ucraina sau în străinătate.

UNHCR avertizează că femeile și copiii care au fugit din calea războiului sunt în pericol de a cădea victime exploatării sexuale, violurilor și traficului de persoane. "Suntem pe teren, la punctele de trecere a frontierei și mai departe, luând măsuri preventive", afirmă agenția.

Înaintea războiului, populația Ucrainei era de peste 37 de milioane de persoane pe teritoriul controlat de guvernul de la Kiev, deci fără a lua în calcul Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și regiunile din est unde secesioniștii pro-ruși au proclamat independența a două așa-zise republici, Donețk și Lugansk.

Polonia a primit cei mai mulți refugiați ucraineni - aproape 2,8 milioane sau 60% din total, conform datelor UNHCR la zi; înainte de război, în Polonia erau angajați 1,5 milioane de imigranți ucraineni.

În România au ajuns până luni 743.880 de refugiați, din care unii prin Republica Moldova, unde au intrat 423.852 de ucraineni, la o populație autohtonă de numai 2,6 milioane.

Ungaria a înregistrat 461.539 de ucraineni, Slovacia 337.311, iar Belarus 23.469.


Din toate aceste țări, mulți dintre cei intrați au trecut mai departe spre alte țări europene. În cazul vecinilor Ucrainei care fac parte din spațiul Schengen - Polonia, Slovacia și Ungaria, UNHCR a consemnat doar intrările.

Comisia Europeană îi încurajează pe refugiații ucraineni să nu se oprească în țările vecine cu Ucraina, ci să se stabilească și în alte state europene, urmând să li se achite cheltuielile.

Bilanțul UNHCR nu include și cetățenii țărilor limitrofe repatriați din Ucraina.

UNHCR a consemnat și un număr de 522.404 refugiați din Ucraina în Rusia, respectiv 105.000 din Donețk și Lugansk, cu aceeași destinație.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:3,6 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
2
Fri
1
Sat
2
Arhivă Radio Chișinău