ONU | Dizolvarea Memorial în Rusia slăbește și mai mult comunitatea rusă a apărătorilor drepturilor omului

  • 29 Decembrie 2021 17:39
ONU | Dizolvarea Memorial în Rusia slăbește și mai mult comunitatea rusă a apărătorilor drepturilor omului

Dizolvarea de către justiția rusă a principalei organizații de apărare a drepturilor omului din Rusia, Memorial, slăbește comunitatea rusă a apărătorilor drepturilor omului, deja "în declin", a deplâns miercuri Organizația Națiunilor Unite (ONU), informează AFP, potrivit Agerpres.

"Regretăm profund decizia Curții Supreme de a închide Memorial International și cea a tribunalului de la Moscova de a închide organizația soră (a Memorial), Centrul pentru Apărarea Drepturilor Omului. Ele duc la dizolvarea a două grupuri de apărare a drepturilor omului cele mai respectate din Rusia și slăbesc și mai mult comunitatea în declin a drepturilor omului în această țară", a declarat o purtătoare de cuvânt a Oficiului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

"O societate civilă liberă, diversă și activă este crucială pentru întreaga societate și căile legitime ale societății civile nu trebuie să fie stigmatizate, inclusiv prin utilizarea expresiei de 'agent al străinătății'", a mai spus purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet.

"Le cerem autorităților ruse să protejeze și să susțină persoanele și organizațiile care lucrează la progresul drepturilor omului în Federația Rusă", a adăugat ea.

Un tribunal din Moscova a dispus miercuri dizolvarea Centrului pentru Drepturile Omului al ONG-ului Memorial, la o zi după interzicerea structurii-mamă a acestei organizații emblematice, stârnind indignare în străinătate.

Decizia de miercuri se aplică organismului care ține evidența actelor de încălcare a drepturilor omului în Rusia contemporană, în special persecuțiile politice în justiție împotriva opozanților președintelui Vladimir Putin.

Marți, Curtea Supremă a interzis organizația-mamă, Memoria International, și structurile sale care anchetează epurările din perioada sovietică.

Fondat în 1989 de disidenți sovietici care au dorit să salveze memoria victimelor crimelor staliniste, ONG-ul Memorial s-a impus apoi ca un pilon al societății civile, deranjând Kremlinul prin angajamentul său în apărarea libertăților publice. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău