ONU condamnă arestările arbitrare și disparițiile forțate practicate de forțele ruse din Ucraina

  • 25 Martie 2022 19:11
ONU condamnă arestările arbitrare și disparițiile forțate practicate de forțele ruse din Ucraina

ONU a condamnat vineri arestarea arbitrară de către forțele ruse sau dispariția a zeci de oficiali, jurnaliști și militanți ucraineni, transmite AFP. Unele din cazurile respective sunt similare cu luarea de ostatici, arată Organizația Națiunilor Unite, potrivit Agerpres.

La ceva mai mult de o lună de la începutul invaziei ruse în Ucraina, Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) a cules informații privind reținerea arbitrară și dispariția forțată a 22 de responsabili locali ucraineni, dintre care 13 au fost ulterior eliberați.

Cel mai celebru caz de acest gen este cel al primarului din Melitopol, Ivan Fedorov. Potrivit autorităților ucrainene, acesta a fost ridicat de forțele de ocupație ruse și ținut în arest câteva zile.

"Acesta pare un mod de acțiune în zonele ocupate de Federația Rusă", a declarat Matilda Bogner, reprezentanta UNHCR în Ucraina, în timpul prezentării unui raport prin videoconferință. "În anumite cazuri, pare să fie o formă de luare de ostatici", a subliniat ea, adăugând că apropiații prizonierilor nu sunt informați unde sunt duși aceștia.

Bogner a raportat și arestarea a 15 jurnaliști și militanți "care se opuneau vehement invaziei" în mai multe regiuni din Ucraina. "Pare într-adevăr că cei vizați sunt militanți pro-ucraineni sau care sunt percepuți de forțele ruse ca pro-ucraineni", a mai arătat reprezentanta organizației pentru refugiați.

Personalul ONU încearcă să verifice informațiile potrivit cărora cinci jurnaliști și trei militanți au fost eliberați ulterior, însă "soarta altor persoane rămâne necunoscută", a mai spus ea.

De la începutul invaziei ordonate de președintele Rusiei, Vladimir Putin, în Ucraina au fost uciși șapte jurnaliști, mii de alți civili și mii de militari, consemnează raportoarea. Folosind o metodologie riguroasă, UNHCR a confirmat moartea a 1081 de civili, dintre care 93 de copii. Bilanțul real este însă mult mai ridicat, afirmă Bogner.

Ea a dat exemplul orașului Mariupol, port la Marea Azov, din sud-estul Ucrainei, bombardat constant de ruși; în astfel de condiții, numărul morților nu poate fi confirmat oficial.

Bogner a apreciat că "amploarea pierderilor civile și distrugerea infrastructurilor civile sugerează puternic" că în conflictul din Ucraina au fost încălcate legile internaționale privind protecția civililor. Ea a insistat că "aceste atacuri provoacă suferințe umane incomensurabile și pot constitui crime de război".

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău