ONU condamnă anexările ilegale de teritorii ucrainene la Rusia. 143 de țări cer Moscovei să anuleze imediat și necondiționat decizia

  • 13 Octombrie 2022 08:31
ONU condamnă anexările ilegale de teritorii ucrainene la Rusia. 143 de țări cer Moscovei să anuleze imediat și necondiționat decizia

Adunarea Generală a ONU a condamnat cu o majoritate "covârșitoare" "anexările ilegale" de teritorii ucrainene de către Rusia, după ce Moscova a făcut uz de dreptul său de veto privind un text similar prezentat la sfârșitul lui septembrie în Consiliul de Securitate.

Adunarea Generală a celor 193 de state membre reunite în regim de urgență de luni a adoptat această rezoluție cu 143 de voturi pentru, față de cinci țări contra și 35 care s-au abținut, printre care China, India, Pakistan și Africa de Sud, în pofida eforturilor diplomatice ale Statelor Unite, scrie Digi24.

Cele cinci state care au votat împotrivă sunt, fără surpriză, Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord și Nicaragua. Cu acest text, co-redactat de Uniunea Europeană și prezentat de Ucraina, occidentalii au afirmat că au dovedit că Rusia președintelui Vladimir Putin este "izolată" pe scena internațională, la șapte luni de la izbucnirea războiului în Ucraina.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, s-a declarat încântat să vadă "o majoritate covârșitoare de națiuni de partea Ucrainei, în apărarea Cartei ONU și opoziția fermă la războiul Rusiei împotriva Ucrainei și a poporului său". Antony Blinken a subliniat că "foarte puține națiuni au votat cu Rusia" și a salutat "unitatea internațională" și "sprijinul neclintit" față de Kiev.

Cele 143 de țări care au votat pentru rezoluția ONU au indicat că "nu vor tolera nicio încercare a unui stat membru ONU de a ocupa un teritoriu cu forța", a insistat secretarul de stat american. Rezoluția "condamnă tentativele de anexare ilegală" a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson după "pretinse referendumuri ilegale" și subliniază că aceste acțiuni "nu au nicio validitate" în temeiul dreptului internațional

De asemenea, textul îndeamnă ca niciun stat să nu recunoască aceste anexări și reclamă retragerea imediată a trupelor ruse din Ucraina care au intrat pe 24 februarie. ONU "cere ca Federația Rusă să își anuleze imediat și necondiționat decizia din 29 septembrie" privind integrarea regiunilor ucrainene în Rusia. Aceste anexări constituie o "încălcare a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei".

Înainte de vot, ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a cerut cât mai multor țări să nu se abțină: "Astăzi Rusia invadează Ucraina. Dar mâine teritoriul unei alte națiuni ar putea fi încălcat. Ați putea fi voi. Ați putea fi următoarea" țară, a declarat diplomata de la tribuna Națiunilor Unite.

Omologul său francez, Nicolas de Riviere, a adăugat: "Prin invadarea vecinului său, Rusia a decis să deschidă calea altor războaie de anexare. Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa se poate întâmpla mâine în altă parte: în Asia, în Africa, în America Latină".

Și pentru britanica Barbara Woodward, "Rusia a eșuat pe câmpul de luptă și la ONU. (...) Rusia s-a izolat. (...) Acum trebuie să oprim războiul".


Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău