ONU: Comisarul prezidențial rus pentru drepturile copilului, vizată de CPI, va participa la o reuniune virtuală a Consiliului

  • 05 Aprilie 2023 08:13
ONU: Comisarul prezidențial rus pentru drepturile copilului, vizată de CPI, va participa la o reuniune virtuală a Consiliului

Comisarul prezidențial rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, vizată de un mandat de arestare al Curții Penale Internaționale (CPI), urmează să vorbească virtual miercuri despre Ucraina la o reuniune informală a Consiliului de Securitate, organizată de Rusia, care deține președinția rotativă, transmite Agerpres.

Anunțarea acestei participări a provocat nemulțumirea diplomaților Regatului Unit, care au informat că au blocat difuzarea planificată a evenimentului pe site-ul ONU."Dacă vrea să dea socoteală pentru acțiunile sale, să o facă la Haga", sediul CPI, a adăugat un purtător de cuvânt al misiunii britanice.

Reuniunea își propune "să ofere informații obiective despre situația copiilor din zona de conflict din Donbas și despre măsurile luate de autoritățile ruse pentru evacuarea copiilor aflați în pericol", potrivit Reprezentanței Permanente a Rusiei pe lângă ONU, care acuză Occidentul de "denaturarea" situației prin utilizarea unor termeni precum "răpire, strămutare forțată, adopție".

Acest tip de reuniune informală, care poate fi organizată de orice membru al Consiliului, are loc la sediul ONU, dar nu în sala Consiliului de Securitate.

Autoritățile ucrainene acuză Rusia că a răpit peste 16.000 de copii din Ucraina de la începutul ofensivei, în urmă cu un an.

CPI a emis un mandat de arestare în martie pe numele președintelui Vladimir Putin și al comisarul prezidențial pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova, considerându-i pe aceștia responsabili pentru "crimă de război de deportare ilegală" a minorilor ucraineni.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a asigurat recent că întâlnirea de miercuri a fost planificată "cu mult înaintea" anunțului CPI.

Moscova susține că i-a "salvat" pe acești copii de lupte și că a pus în aplicare proceduri pentru a-i reuni cu familiile din care provin.

Maria Lvova-Belova a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că este pregătită să trimită copiii deportați înapoi în Ucraina, dacă familiile lor solicită acest lucru. Potrivit unui raport al structurii pe care o conduce, începând cu 29 martie, 16 copii provenind din nouă familii s-au reunit cu rudele lor care locuiesc în Ucraina sau în altă parte. Cu toate acestea, Lvova-Belova a refuzat încă o dată să publice lista completă cu numele copiilor ucraineni deportați în Rusia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
33,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:1,03 m/s
Mon
27
Tue
28
Wed
30
Thu
31
Fri
31
Arhivă Radio Chișinău