ONU: China acuză SUA pentru lansarea rachetelor balistice nord-coreene

  • 06 Octombrie 2022 08:30
ONU: China acuză SUA pentru lansarea rachetelor balistice nord-coreene

China a acuzat miercuri Statele Unite pentru lansarea rachetelor balistice nord-coreene, spunând că Washingtonul "otrăvește" mediul de securitate din regiune, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, divizat pe această chestiune, informează AFP.

"Luând notă" de lansarea de către Phenian a unei rachete balistice care a trecut peste Japonia, adjunctul ambasadorul chinez, Geng Shuang a subliniat "numeroasele exerciții militare comune desfășurate de Statele Unite și alte țări din regiune"."Recentele lansări ale Coreei de Nord sunt strâns legate de seria de exerciții militare din regiune", a spus el."În problema nucleară, Statele Unite aplică un standard dublu și sunt angajate în manevre politice care otrăvesc mediul de securitate din regiune. În acest context, tensiunile crescute în peninsulă nu ar trebui să surprindă", a adăugat reprezentantul Chinei, făcând apel la "sinceritate" din partea Washingtonului, care ar trebui să "răspundă preocupărilor rezonabile" ale regimului nord-coreean.
El a amintit că Rusia și China au propus o rezoluție la sfârșitul anului 2019 pentru a diminua sancțiunile impuse Coreei de Nord. Un text aflat încă pe masă, care ar putea crea o atmosferă favorabilă reluării dialogului, potrivit acestuia.

China și Rusia vor să răsplătească Coreea de Nord pentru acțiunile sale rele și acest lucru nu poate fi luat în serios de către Consiliu, a răspuns ambasadoarea SUA Linda Thomas-Greenfield, apărându-se de orice responsabilitate pentru testele nord-coreene și făcând apel la o întărire a sancțiunilor mai degrabă decât la diminuarea lor. În luna mai, China și Rusia au respins o rezoluție a Consiliului de Securitate care dorea să impună noi sancțiuni Coreei de Nord. Dacă în 2017 Consiliul a adoptat în unanimitate trei serii de sancțiuni grele, membrii săi își exprimă de luni de zile opiniile contrare în acest dosar sensibil, formând două tabere: Rusia și China de o parte, iar restul Consiliului de cealaltă parte.

Nu este așteptată adoptarea vreunui text după întâlnirea de urgență a Consiliului de Securitate după ce o propunere de declarație comună a fost blocată în perioada premergătoare întâlnirii, informează dpa care citează surse diplomatice de la New York, transmite Agerpres.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău