ONU cere protejarea civililor din nord-vestul Siriei, unde s-au intestificat ostilitățile

  • 07 Mai 2019 10:58
ONU cere protejarea civililor din nord-vestul Siriei, unde s-au intestificat ostilitățile

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, îngrijorat de intensificarea ostilităților în nord-vestul Siriei, le-a cerut luni părților implicate în conflict să îi protejeze pe civili și a solicitat Rusiei să contribuie la respectarea armistițiului, relatează AFP, relatează Agerpres

"La 5 mai, trei centre medicale au fost lovite de atacuri aeriene, astfel că numărul instalațiilor de acest tip atacate de la 28 aprilie a ajuns la cel puțin șapte", a precizat el într-un comunicat.

Șeful ONU "cere tuturor părților să respecte Dreptul internațional și să îi protejeze pe civili" și "solicită beligeranților să se angajeze din nou la respectarea aranjamentelor de armistițiu semnate la 17 septembrie".

Antonio Guterres le cere în special "garanților procesului de la Astana (Rusia, Iran, Turcia) să se asigure că se face acest lucru", se menționează în comunicat.

Provincia Idlib (nord-vest) și teritoriile adiacente, în special din provincia vecină Hama, sunt dominate de jihadiștii grupării Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fostă ramură siriană a Al-Qaida), care și-au întărit controlul asupra regiunii.

Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), mai multe instalații medicale au fost bombardate în ultimele zile de armata rusă.

"Nouă școli au fost afectate de atacuri de la 30 aprilie, iar unități școlare în mai multe zone au fost închise", și-a exprimat regretul Antonio Guterres, fără a desemna vinovați.

"Secretarul general urmărește cu mare îngrijorare intensificarea ostilităților" în care sunt implicate "forțele guvernamentale siriene și aliații lor, forțele de opoziție armate și Hayat Tahrir al-Sham", precizează comunicatul.

"El este alarmat de informațiile privind atacurile aeriene asupra unor zone locuite și infrastructuri civile care au făcut sute de morți și răniți și au dus la strămutarea a 150.000 de noi persoane", se mai menționează în comunicat.

Declanșat în 2011 prin reprimarea manifestațiilor prodemocrație, conflictul din Siria a făcut peste 370.000 de morți. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău