ONU cere acces la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Declarația lui Antonio Guterres la Hiroshima

  • 08 August 2022 08:20
ONU cere acces la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Declarația lui Antonio Guterres la Hiroshima

Secretarul general al ONU Antonio Guterres, a cerut, luni, ca inspectorilor internaționali să li se permită accesul la centrala nucleară Zaporojie, după ce Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc cu privire la atacurile asupra acestei centrale, cea mai mare din Europa, relatează Reuters.

“Orice atac asupra unei centrale nucleare este sinucigaș”, a spus Guterres în Japonia, unde a asistat sâmbătă la o ceremonie prin care Hiroshima a marcat 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume.

Ucraina a afirmat că rachetele rusești au avariat sâmbătă trei senzori pentru radiații și au rănit un muncitor la centrala nucleară Zaporojie, iar Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de “teroare nucleară”.

Forțele Rusiei au capturat centrala din sud-estul Ucrainei în martie, însă centrala încă este operată de tehnicieni ucraineni.

Autoritatea instalată de ruși în regiune susține că forțele ucrainene au atacat locul cu un lansator de rachete, avariind clădiri administrative și o zonă din apropierea unui depozit. Rușii au precizat că au suferit avarii două linii de înaltă tensiune și o conductă de apă. “Doar datorită acțiunilor rapide și eficiente ale armatei ruse infrastructura critică a centralei nu a fost afectată”, a menționat ambasada Rusiei la Washington.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău