ONU: Calitatea vieții scade la nivel mondial. Pe ce loc se află Moldova

  • 10 Septembrie 17:15
ONU: Calitatea vieții scade la nivel mondial. Pe ce loc se află Moldova

Calitatea vieții scade la nivel mondial pentru prima dată în ultimii 30 de ani. Cel puțin asta arată un raport al ONU, publicat de BBC, unde este menționat că tendința negativă a început să se resimtă din 2020 și încă continuă.

De vină ar fi pandemia de COVID-19 și schimbările climatice, spun specialiștii. Republica Moldova s-a clasat pe locul 80 din 191 de țări analizate în raport, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Datele Organizației Națiunilor Unite arată că, din 2020 până acum, în nouă din zece țări calitatea vieții a scăzut. În raport a fost analizată dezvoltarea comunicațiilor, situația politică, egalitatea de gen, accesul la educație, îngrijirea medicală, veniturile populației, dar și decalajul dintre săraci și bogați. 

În clasamentul mondial al calității vieții, Republica Moldova s-a clasat pe locul 80.

Raportul arată că speranța de viață în țara noastră este de 69 de ani, iar venitul anual brut pe cap de locuitor este de aproape 15 mii de dolari. Anul trecut, în același clasament, Moldova ocupa locul 81.

Potrivit ONU, în acest an, cel mai înalt nivel al calității vieții a fost înregistrat în Elveția. În această țară, speranța de viață a ajuns la 84 de ani, iar venitul brut pe cap de locuitor este de 67 de mii de dolari pe an. 

La polul opus se află Sudanul, unde speranța de viață este de 55 de ani, iar veniturile anuale sunt de 768 de dolari. În total, ONU a analizat situația din 191 de țări. Indicele de dezvoltare umană publicat în acest an se bazează pe datele colectate în 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:3,6 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
2
Fri
1
Sat
2
Arhivă Radio Chișinău