ONU avertizează într-un nou raport că Pământul va depăși un prag critic pentru încălzirea globală, în următorii 10 ani
-
21 Martie 2023 14:10
Pământul va depăși un prag critic pentru încălzirea globală, cel mai probabil, în următorul deceniu, iar națiunile vor trebui să renunțe imediat și în mod drastic la combustibilii fosili pentru a împiedica supraîncălzirea periculoasă a planetei dincolo de acest nivel, avertizează un nou raport ONU.
Ar fi nevoie ca națiunile industrializate să se unească imediat pentru a reduce la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 și apoi să înceteze complet eliberarea de dioxid de carbon în atmosferă până la începutul anilor 2050, arata documentul, potrivit The New York Times și BBC, transmite stiriletvr.ro.
Dacă s-ar lua aceste două măsuri, lumea ar avea aproximativ 50% șanse de a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius.
Întârzierile chiar și de câțiva ani ar face, cel mai probabil, ca acest obiectiv să nu poată fi atins, garantând un viitor mai fierbinte și mai periculos, sustin experții.
Documentul estimează că temperaturile medii globale vor crește cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale în jurul "primei jumătăți a anilor 2030", în condițiile în care oamenii continuă să ardă cărbune, petrol și gaze naturale.
Impactul valurilor de căldură catastrofale, al inundațiilor, al secetei, al pierderilor de recolte și al extincției speciilor devine semnificativ mai greu de gestionat pentru omenire, arata expertii.
Dar Pământul s-a încălzit deja în medie cu 1,1 grade Celsius din epoca industrială și, în condițiile în care emisiile globale de combustibili fosili au înregistrat anul trecut un record, acest obiectiv se îndepărtează rapid.
Raportul vine în timp ce cei mai mari doi poluatori ai lumii, China și Statele Unite, continuă să aprobe noi proiecte de combustibili fosili.
Anul trecut, China a emis autorizații pentru 168 de centrale electrice pe cărbune de diferite dimensiuni, potrivit Centrului de cercetare pentru energie și aer curat din Finlanda.
Săptămâna trecută, administrația Biden a aprobat un proiect uriaș de foraj petrolier cunoscut sub numele de Willow, care va avea loc pe terenuri federale virgine din Alaska.
Raportul, care a fost aprobat de 195 de guverne, afirmă că infrastructura de combustibili fosili existentă și planificată în prezent - centrale electrice pe bază de cărbune, puțuri de petrol, fabrici, mașini și camioane din întreaga lume - va produce deja suficient dioxid de carbon pentru a încălzi planeta cu aproximativ 2 grade Celsius în acest secol.
Pentru a menține încălzirea sub acest nivel, multe dintre aceste proiecte ar trebui să fie anulate.
"Limita de 1,5 grade este realizabilă, dar va fi nevoie de un salt uriaș în ceea ce privește acțiunile în domeniul climei", a declarat António Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite.
Ca răspuns la acest raport, Guterres a cerut țărilor să nu mai construiască noi centrale pe cărbune și să nu mai aprobe noi proiecte de petrol și gaze.
Mulți oameni de știință au subliniat că depășirea pragului de 1,5 grade nu va însemna că omenirea este condamnată. Dar se așteaptă ca fiecare fracțiune de grad de încălzire suplimentară să sporească gravitatea pericolelor cu care se confruntă oamenii din întreaga lume, cum ar fi lipsa apei, malnutriția și valurile de căldură mortale.
Diferența dintre o încălzire de 1,5 grade și 2 grade ar putea însemna că zeci de milioane de oameni din întreaga lume se vor confrunta cu valuri de căldură care le pun viața în pericol, cu penuria de apă și cu inundațiile de coastă. O lume cu 1,5 grade ar putea avea în continuare recife de corali și gheață de mare arctică pe timp de vară, în timp ce o lume cu 2 grade cel mai probabil nu va mai avea.