ONU avertizează că un miliard de persoane din 43 de țări sunt expuse riscului de holeră, o „pandemie a săracilor”

  • 20 Mai 2023 17:30
ONU avertizează că un miliard de persoane din 43 de țări sunt expuse riscului de holeră, o „pandemie a săracilor”

Un miliard de persoane din 43 de țări sunt expuse riscului de holeră, a avertizat vineri Organizația Națiunilor Unite (ONU) și, cu toate că mijloacele pentru stoparea „acestei pandemii a săracilor” sunt bine cunoscute, resursele lipsesc pentru ca acestea să fie implementate, transmite AFP, potrivit Agerpres.

. „Există o pandemie care îi ucide pe cei săraci chiar în fața ochilor noștri și știm exact cum să o oprim, dar avem nevoie de mai mult sprijin și de mai puțină inerție din partea comunității globale pentru că, dacă nu acționăm acum, se va înrăutăți”, a avertizat vineri, la Geneva, Jerome Pfaffmann Zambruni, șeful unității pentru urgențe de sănătate publică la UNICEF, în cadrul unei conferințe de presă.

„OMS estimează că un miliard de persoane din 43 de țări sunt expuse riscului de holeră”, a subliniat colegul său, Henry Gray, unul dintre responsabilii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care se ocupă de lupta împotriva acestui flagel, care se răspândește în absența condițiilor sanitare adecvate și a penuriei de apă potabilă. Holera provoacă diaree și vărsături și poate fi deosebit de periculoasă pentru copiii mici.

ONU are nevoie de 640 de milioane de dolari pentru lupta împotriva bolii infecțioase. Potrivit organizației, cu cât se întârzie mai mult intensificarea acestei lupte, cu atât situația se va înrăutăți. Potrivit OMS, campaniile de vaccinare au fost foarte mult îngreunate.Până în acest an, 24 de țări au semnalat focare de holeră, în creștere comparativ cu 15 la jumătatea lunii mai a anului trecut.

Țări care nu sunt de obicei afectate sunt în prezent victime ale vibrionului holeric, iar rata de mortalitate depășește cu mult rata constatată în mod obișnuit, de 1%. Henry Gray a atribuit vina pentru această situație cazurilor de sărăcie din ce în ce mai numeroase, conflictelor, schimbărilor climatice și strămutării populațiilor, în condiții foarte precare.

„Odată cu această creștere a numărului de țări afectate de holeră, resursele disponibile pentru prevenție și îngrijire sunt mai dispersate”, a spus el. Vaccinul oral împotriva holerei este un exemplu: au fost solicitate peste 18 milioane de doze în acest an, însă doar opt milioane sunt disponibile, forțând stoparea campaniilor de prevenție. De asemenea, OMS a fost nevoită să recomande o singură doză de vaccin în loc de două pentru ca mai multe persoane să fi salvate, însă cu riscul ca acestea să fie protejate un timp mai scurt. „Viitorul este sumbru”, a insistat Gray.

În total, OMS și UNICEF, care lucrează în strânsă coordonare pentru combaterea acestei bacterii, au nevoie de 160, respectiv 480 de milioane de dolari în următoarele 12 luni pentru a interveni în peste 40 de țări.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău