ONU acuză Rusia de crime de război

  • 27 Iunie 2023 16:42
ONU acuză Rusia de crime de război

Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al ONU (OHCHR) a consemnat că Rusia a executat pe loc 77 de civili reținuți arbitrar în teritoriile ocupate din Ucraina începând din februarie anul trecut, ceea ce constituie "o crimă de război și o încălcare flagrantă a dreptului umanitar internațional", transmite Agerpres.

Matilda Bogner, șefa biroului pentru Ucraina al OHCHR, a apreciat într-o videoconferință în direct că numărul real al unor astfel de execuții este probabil mult mai mare, "poate chiar dublu", însă nu a reușit să ancheteze decesele altor deținuți civili.

Raportul OHCHR privind Ucraina, prezentat marți la Geneva, se referă la perioada dintre 24 februarie 2022 - începutul invaziei ruse în Ucraina - și 23 mai 2023. Documentul prezintă dovezi privind peste 900 de arestări arbitrare ale unor civili, inclusiv copii și bătrâni; în majoritatea cazurilor, răspunzătoare de faptele respective este Federația Rusă.

OHCHR a înregistrat 864 de arestări arbitrare efectuate de militarii ruși, de forțele de ordine și de autoritățile penitenciare, care au comis și "acte de tortură și rele tratamente generalizate împotriva deținuților civili".

Și autoritățile ucrainene, în special Serviciul de Securitate, se fac vinovate de astfel de abuzuri, în general împotriva unor suspecți de infracțiuni legate de război. Multe din cele 75 de arestări arbitrare dovedite au fost urmate și de dispariția celor reținuți, iar "peste jumătate" din suspecți au fost maltratați sau chiar torturați de forțele de securitate în timpul interogatoriilor, în general imediat după arestare, arată raportul citat.

Concluziile OHCHR se bazează pe 1.136 de dialoguri cu victime, martori și alte persoane, pe 274 de vizite la fața locului și 70 de inspecții în spații de detenție oficiale gestionate de autoritățile ucrainene, care au acordat acces "complet liber, dar confidențial" în toate locurile și la toți deținuții, cu o singură excepție.

Aceasta se referă la 87 de marinari civili ruși obligați să rămână pe navă timp de câteva luni, în regiunea Odesa, înainte de a fi eliberați sau schimbați cu alți prizonieri. Bogner nu a dat nicio explicație cu privire la interdicița de acces în cazul respectiv.

Autoritățile ruse nu au permis accesul în niciunul din locurile unde a fost solicitat de OHCHR.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău