ONU a respins cererea Rusiei de a discuta un proiect de rezoluție privind Tratatul Forțelor Nucleare

  • 27 Octombrie 2018 15:38
ONU a respins cererea Rusiei de a discuta un proiect de rezoluție privind Tratatul Forțelor Nucleare

O comisie a Adunării Generale a ONU a respins, cu 55 de voturi împotrivă, 31 pentru și 54 de abțineri, cererea Rusiei de a introduce pe ordinea de zi un proiect de rezoluție referitor la Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), din care Statele Unite intenționează să se retragă.

Potrivit AFP, mai multe țări care s-au opus discutării unei rezoluții consideră că subiectul INF este mai degrabă de competența Consiliului de Securitate. În Consiliu, membrii permanenți - printre care și SUA - au drept de veto.

Președintele american Donald Trump și-a anunțat pe 20 octombrie intenția de a retrage Statele Unite din INF, care interzice rachetele nucleare cu raze de acțiune între 500 și 5000 de kilometri. Acordul a fost încheiat de Washington și Moscova în 1987. Proiectul de rezoluție difuzat de presă ar fi urmat să ceară Rusiei și Statelor Unite "să continue consultările privind respectarea obligațiilor lor conform INF" și face apel la "respectarea în întregime și cu strictețe" a tratatului.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, care urmează să se întâlnească pe 11 noiembrie cu Trump, a apreciat miercuri că retragerea SUA din INF va declanșa o nouă cursă a înarmărilor.

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, John Bolton, a declarat joi agenției Reuters că INF este "o relicvă a războiului rece". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău