ONU a început numărătoarea inversă până la o catastrofă umanitară în Afganistan: Mai mult de 50% din populație, în pragul foametei

  • 25 Octombrie 2021 13:30
ONU a început numărătoarea inversă până la o catastrofă umanitară în Afganistan: Mai mult de 50% din populație, în pragul foametei

Peste jumătate din populația Afganistanului se va confrunta cu foametea în această iarnă dacă nu se iau măsuri urgente, a avertizat directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM), David Beasley, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM), David Beasley, a declarat pentru Reuters că 22,8 milioane de persoane – mai mult de jumătate din populația de 39 de milioane de locuitori a Afganistanului – se confruntă cu o nesiguranță alimentară acută  și se „îndreaptă către foamete”, comparativ cu 14 milioane cu doar două luni în urmă. De asemenea, 3,2 milioane de copii sub cinci ani ar putea suferi de malnutriție acută.

„Afganistanul se numără acum printre cele mai grave crize umanitare din lume, dacă nu chiar cea mai gravă”, a declarat David Beasley. „Ne aflăm într-o numărătoare inversă spre catastrofă”, a avertizat acesta.

Afganistanul a căzut în mâinile talibanilor în august, după ce SUA și-au retras ultimele trupe rămase, iar militanții au împânzit țara recucerind toate provinciile. Preluarea puterii de către gruparea radicală a slăbit o economie deja fragilă, care depindea în mare măsură de ajutorul extern. Puterile occidentale au suspendat asistența externă, iar Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional au oprit, de asemenea, plățile pentru Afganistan. 

În plus, noua administrație talibană a fost blocată să acceseze activele de peste hotare, în timp ce națiunile evaluează modul în care trebuie să se ocupe de gruparea radicală, ceea ce înseamnă că salariile funcționarilor publici și ale altor lucrători au fost sistate.

O națiune este considerată dependentă de ajutor atunci când 10% sau mai mult din produsul său intern brut provine din ajutorul extern; în cazul Afganistanului, aproximativ 40% din PIB era reprezentat de ajutorul internațional, potrivit Băncii Mondiale.

PAM a avertizat că iarna care se apropie amenință să îi izoleze și mai mult pe afganii care depind de asistența umanitară pentru a supraviețui. Și pentru prima dată în Afganistan, locuitorii din mediul urban suferă de insecuritate alimentară în proporții similare cu cele ale comunităților rurale, a precizat organizația.

„Este urgent să acționăm în mod eficient și eficace pentru a accelera și a extinde livrările noastre în Afganistan înainte ca iarna să blocheze o mare parte a țării, milioane de oameni – inclusiv fermieri, femei, copii mici și bătrâni – să sufere de foame în timpul iernii geroase”, a declarat QU Dongyu, directorul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU.

PAM a avertizat în septembrie că doar cinci la sută dintre familiile afgane au suficientă hrană în fiecare zi. Ingredientele de bază, precum uleiul de gătit și grâul, au crescut vertiginos la preț. În octombrie, organizația a avertizat că un milion de copii riscă să moară de malnutriție acută severă în lipsa unui tratament imediat care să le salveze viața.

Tot luna trecută, la o conferință desfășurată la Geneva, comunitatea internațională a promis peste 1 miliard de dolari (720 de milioane de lire sterline) pentru a-i sprijini pe afgani, aproximativ o treime din această sumă fiind destinată PAM.

Însă, potrivit datelor furnizate luni de PAM, programul de asistență umanitară al ONU rămâne finanțat doar în proporție de o treime. Organizația a declarat că ar putea avea nevoie de până la 220 de milioane de dolari (159,6 milioane de lire sterline) pe lună pentru a face față acestei sarcini, calificând angajamentele financiare actuale drept o „picătură în ocean”.

Criza alimentară din Afganistan a fost agravată de penuria de apă și de o secetă severă – a doua din ultimii patru ani în această țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău