ONU: 8 octombrie - Ziua mondială a păsărilor migratoare

  • 08 Octombrie 2022 10:15
ONU: 8 octombrie - Ziua mondială a păsărilor migratoare

Inițiată de Secretariatul Convenției pentru conservarea speciilor migratoare și animalelor sălbatice (CMS) și de Secretariatul Acordului privind Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare African - Eurasiatice (AEWA), Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită la nivel mondial din anul 2006.

Ulterior, s-a decis ca evenimentele importante legate de sărbătorirea Zilei mondiale a păsărilor migratoare să fie organizate de două ori pe an, în a doua sâmbătă din lunile mai și octombrie. În prima parte a anului 2022, Ziua mondială a păsărilor migratoare a fost marcată la 14 mai.

Această zi reprezintă o campanie anuală de sensibilizare care evidențiază necesitatea conservării păsărilor migratoare și a habitatelor acestora. Are o acțiune de informare globală și este un instrument eficient pentru a ajuta la creșterea gradului de conștientizare cu privire la amenințările cu care se confruntă păsările migratoare, importanța lor ecologică și necesitatea cooperării internaționale pentru conservarea acestora.

Prin marcarea acestei zile se dorește sporirea nivelului de conștientizare privind amenințările - atât generale, cât și specifice - cu care se confruntă păsările. Comparându-și experiențele și preocupările, împărtășindu-și poveștile și activitățile, oamenii din întreaga lume vor face ca vocile și acțiunile lor să ajungă cât mai departe, subliniind că protejarea păsărilor este, într-adevăr, o problemă globală.

An de an, în întreaga lume sunt organizate evenimente publice, cum ar fi festivaluri de păsări, programe de educație, expoziții și excursii de observare a păsărilor pentru a sărbători această zi. Activitățile de Ziua mondială a păsărilor migratoare au loc în multe țări și locuri diferite de pe glob, unite printr-o campanie și o temă comune.

Potrivit www.worldmigratorybirdday.org, tema aleasă pentru 2022 a Zilei mondiale a păsărilor migratoare se concentrează pe poluarea luminoasă. "Stingeți luminile pentru păsări noaptea!" a fost selectat drept sloganul oficial al ediției 2022 a campaniei mondiale de Ziua mondială a păsărilor migratoare, susținută de ONU.

Lumina artificială crește la nivel global cu cel puțin 2% pe an și se știe că afectează negativ multe specii de păsări. Poluarea luminoasă este o amenințare semnificativă pentru păsările migratoare, provocând dezorientare atunci când zboară noaptea, ducând la coliziuni cu clădiri, perturbând "ceasurile" lor interne sau interferând cu capacitatea lor de a efectua migrații pe distanțe lungi, notează sursa citată.

Soluții pentru poluarea luminoasă sunt ușor disponibile. De exemplu, tot mai multe orașe din lume iau măsuri pentru a diminua luminile clădirilor în timpul fazelor de migrație din primăvară și toamnă. Ghidurile de bune practici sunt, de asemenea, dezvoltate în cadrul Convenției privind speciile migratoare pentru a aborda această problemă în creștere și pentru a se asigura că se iau măsuri la nivel global pentru a ajuta păsările să migreze în siguranță.

"Ziua mondială a păsărilor migratoare 2022 nu se referă doar la creșterea gradului de conștientizare cu privire la efectele negative ale poluării luminoase asupra păsărilor migratoare. Sperăm să fie declanșate angajamente concrete din partea orașelor și a altor instituții interesate din întreaga lume", a declarat Amy Fraenkel, secretarul executiv al CMS.

La rândul său, Jacques Trouvilliez, director executiv, secretar al AEWA, a afirmat: "Campania din acest an evidențiază impactul amenințării tot mai mari, dar subestimate, a poluării luminoase asupra păsărilor migratoare. Sloganul oficial transmite un mesaj simplu, dar puternic, că trebuie să acționăm colectiv pentru a reduce utilizarea luminii inutile pe timp de noapte, astfel încât să putem reduce impactul negativ pe care îl are asupra păsărilor migratoare".

Site-ul www.worldmigratorybirdday.org menționează că există mai multe modele de migrație. Majoritatea păsărilor migrează din zonele de reproducere din nord spre zonele de iernare din sud. Cu toate acestea, unele păsări se înmulțesc în părțile de sud ale Africii și migrează în zonele de iernat nordice sau pe aliniamente de latitudine, pentru a se bucura de climatul de coastă mai blând în timpul iernii. Alte păsări se află în zonele joase în timpul lunilor de iarnă și se deplasează la altitudini mai mari pentru vară.

În plus, migrația este o călătorie periculoasă și implică o gamă de amenințări, adesea provocate de activitățile umane. Pentru păsările migratoare, pierderea locurilor de iernare și de oprire ar putea avea un impact dramatic asupra șanselor de supraviețuire. Distanțele lungi pe care acestea se deplasează implică trecerea multor frontiere între țări cu politici de mediu, legislație și măsuri de conservare diferite. Cooperarea internațională între guverne, ONG-uri și alte instituții interesate este necesară de-a lungul întregii călătorii a unei specii pentru ca eforturile de conservare să fie coordonate. Cadrul juridic și instrumentele de coordonare necesare pentru o astfel de cooperare sunt furnizate de acorduri multilaterale de mediu, cum ar fi Convenția privind speciile migratoare și Acordul African - eurasiatic.

Și în România sunt organizate diverse acțiuni în preajma Zilei mondiale a păsărilor migratoare, precum monitorizarea speciilor de păsări sălbatice, distribuirea de materiale informative, conferințe în care sunt expuse aspecte semnificative privind conservarea acestor specii etc.

Potrivit Administrației Rezervației Biosferei "Delta Dunării" (ARBDD), România a aderat la Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice prin Legea nr. 13/1998 și a ratificat Acordul AEWA prin Legea nr. 89/2000.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău