ONU: 26 de țări reclamă încetarea sancțiunilor occidentale

  • 06 Octombrie 2020 08:04
ONU: 26 de țări reclamă încetarea sancțiunilor occidentale

În total, 26 de țări, printre care China, Rusia, Coreea de Nord, Belarus și Iran, au reclamat luni într-o declarație comună încetarea sancțiunilor americane și ale altor țări occidentale care, în opinia lor, încalcă drepturile omului în lupta împotriva pandemiei, notează AFP, preluat de Agerpres.

"Profităm de această ocazie pentru a lansa un apel la ridicarea completă și imediată a măsurilor coercitive unilaterale, pentru a permite un răspuns complet și eficient la COVID-19 din partea tuturor membrilor comunității internaționale", a subliniat declarația lor citită de China în cursul unei reuniuni a celei de-a treia comisii a Adunării Generale a ONU specializată în drepturile omului.

"Pandemia de COVID-19 continuă să afecteze grav toate națiunile, mai ales țările în curs de dezvoltare. Răspunsul la COVID-19 și redresarea (țărilor) necesită solidaritate mondială și cooperare internațională", au adăugat semnatarii.

"Cu toate acestea, continuăm să asistăm la aplicarea unor măsuri coercitive unilaterale, contrare scopurilor și principiilor Cartei Națiunilor Unite și dreptului internațional, multilateralismului și normelor fundamentale ale relațiilor internaționale', potrivit declarației.

Statele Unite, ca și aliații lor europeni, afirmă că sancțiunile impuse nu se referă la domeniul umanitar și că sunt întotdeauna posibile excepții, în special în cadrul luptei împotriva pandemiei.

Cele 26 de țări semnatare ale declarației sunt Antigua și Barbuda, Angola, Belarus, Burundi, Cambodgia, Camerun, China, Cuba, Coreea de Nord, Guineea Ecuatorială, Eritreea, Iran, Laos, Myanmar, Namibia, Nicaragua, Pakistan, Autoritatea Palestiniană, Rusia, Sfântul Vincențiu și Grenadine, Sudanul de Sud, Sudan, Surinam, Siria, Venezuela și Zimbabwe.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău