Onorariul executorilor judecătorești, plafonat până la 500 de mii de lei

  • 25 Octombrie 2013 14:20
Onorariul executorilor judecătorești, plafonat până la 500 de mii de lei

Onorariul executorilor judecătorești a fost plafonat până la 500 de mii de lei.

Parlamentul a votat, vineri, 25 octombrie, în prima lectură o serie de modificări în acest sens la Codul de Executare. Odată cu reformarea sistemului de executare și instituirea executorilor judecătorești privați această procedură a devenit mai rapidă, însă mai costisitoare, a declarat unul dintre autorii proiectului, deputatul PLDM, Simion Grișciuc.

Autorii proiectului au adus exemplul Societății Termocom, care a fost obligată să achite 7,5 milioane de lei unui executor judecătoresc, pentru executarea unei datorii de peste 700 de milioane de lei.

Deputatul liberal, Valeriu Munteanu, a amintit în ședința Parlamentului despre datele prezentate recent de Ministerul Justiției, care arată că 17 executori judecătorești au încasat anul trecut onorarii care depășesc 2 milioane de lei pe an. El a propus ca, în a doua lectură, plafonarea să fie coborâtă până la 50- 100 de mii de lei.

Anterior, președintele Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, Roman Talmaci, a declarat că acest proiect de lege ar fi unul discriminatoriu și ar ascunde interese personale, potrivit portalului eco.md.

Proiectul mai prevede că sechestrarea bunurilor va fi făcută în limita valorilor revendicate, pe motiv că unii executori judecătorești ar aplica sechestre pe bunuri mai valoroase decât obiectul executării, după cum au explicat autorii proiectului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău