ONG-urile din domeniul apărării drepturilor omului cer investigarea declarațiilor lui Ilan Șor

  • 24 Iulie 2018 12:01
ONG-urile din domeniul apărării drepturilor omului cer investigarea declarațiilor lui Ilan Șor

Mai multe organizații non-guvernamentale din domeniul apărăriii drepturilor omului condamnă discursul de ură și amenințările făcute de Ilan Șor, primarul orașului Orhei și președintele partidului politic „Șor”, la adresa jurnaliștilor și a unor oponenți politici.

„Acest comportament este incompatibil cu democrația, instigă la ură și violență. El nu poate fi lăsat nesancționat de către autorități”, se arată în declarația organizațiilor. 

Astfel, la 20 iulie 2018, în cadrul unui eveniment organizat de partidul ”Șor”, mai mulți simpatizanți ai lui Ilan Șor au protestat în municipiul Chișinău la sediile a două partide politice în legătură cu pretinsa închidere a magazinelor sociale. Reprezentanții societății civile fac referire la mai multe declarații făcute de Ilan Șor, în discursul adresat simpatizanților săi, plasat pe rețelele de socializare, prin care a venit cu amenințări la adresa jurnaliștilor și a liderilor a două partide politice de opoziție.

„Acesta a declarat următoarele:

«Я обещаю: Они у меня будут висеть на Арке. Каждый. И Каждый будет делать с ними, что посчитает нужным. Потому что, они негодяи. Сволочи, негодяи, паскуды. Задавим их, задушим!»;

«Вы – негодяи и твари, и мы вас задушим!»;

«Они, я не побоюсь этого слова, животные и мы их накажем»;

«Запомнитe, мы вас будем ждать везде: у дома, в темных переулках и соседям расскажем, кто вы такие на самом деле».;

«Замочим их в сортире»; «Закатаем в асфальт»;

«Мы будем их давить как последних мышей под плинтус, чтобы эти твари прятались от нас»”, precizează organizațiile.

Reprezentanții societății civile din domeniul apărării drepturilor omului consideră că aceste declarații depășesc limitele garantate de libertatea de exprimare, deoarece amenințările publice cu răfuială fizică și vătămare corporală făcute de un politician sunt inadmisibile într-o societate democratică. „Acest discurs se întemeiază pe intoleranța, care are la bază viziunile politice și reprezintă un discurs de ură, care este inacceptabil într-o societate democratică. Autoritățile trebuie să prevină și să sancționeze astfel de comportamente”, se menționează în declarație. 

Prin urmare, organizațiile solicită Procuraturii Generale să investigheze declarațiile făcute de Ilan Șor sub aspectul incitării la ură. „Chemăm organele de drept, autoritățile publice și cele electorale, să întreprindă toate măsurile necesare în vederea prevenirii și stopării discursului de ură, care, în perspectiva campaniilor electorale, poate deveni extrem de periculos pentru societate. Solicităm poliției să asigure exercitarea dreptului la libertatea de exprimare și să nu permită acte de violență fizică și verbală în adresa protestatarilor sau de către protestatari. Chemăm partidele politice, liderii, reprezentanții și simpatizanții acestora să respecte normele democratice și decența discursului public, păstrându-l în limitele acceptate de democrație și demnitatea umană”, susțin apărătorii drepturilor omului. 

Organizațiile semnatare ale adresării sunt Amnesty International Moldova (AIM), Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Centrul de Informații GENDERDOC-M, Promo-LEX, RCTV Memoria. 

Amintim că anterior și organizațiile de media au reacționat la amenințările lui Ilan Șor la adresa jurnaliștilor, care au condamnat aceste declarații. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău