ONG-urile de media sunt îngrijorate de practicile abuzive de intimidare a jurnaliștilor

  • 04 Martie 2021 13:04
ONG-urile de media sunt îngrijorate de practicile abuzive de intimidare a jurnaliștilor

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu practicile abuzive de intimidare a jurnaliștilor de către angajații Poliției. Declarația vine după ce, potrivit portalului NewsMaker, după publicarea unui articol despre existența unui dosar penal intentat în privința a doi polițiști, redacția a fost acționată în judecată de către protagoniștii articolului. De asemenea, cele două persoane vizate în material s-au adresat cu plângeri la Poliție, solicitând ca jurnalista Alexandra Batanova (autoarea articolului) să fie trasă la răspundere contravențională pentru calomnie, transmite IPN.

Despre existența plângerilor, redacția NewsMaker a aflat de la șeful Sectorului de poliție nr. 1, Nicolae Cornescu, care, contrar normelor procedurale ale Codului Contravențional, s-a prezentat în persoană la sediul instituției mass-media și, negăsind-o pe Alexandra Batanova la fața locului, a lăsat numărul de telefon pentru a fi contactat.

ONG-urile de media spun că, potrivit legii, autoritatea competentă să soluționeze cauza contravențională era obligată să citeze în scris jurnalista pentru a se prezenta la sediul poliției, informând-o inclusiv despre dreptul de a fi audiată în prezența unui apărător. Apariția șefului Sectorului de poliție nr. 1 la sediul instituției este contrară legii și nu poate fi interpretată decât drept o încercare de intimidare a jurnaliștilor. ONG-urile solicită polițistului Nicolae Cornescu, în cadrul soluționării cauzei contravenționale, să se conducă în exclusivitate de prevederile legale.

Organizațiile neguvernamentale solicită Ministerului Afacerilor Interne să ia act de acțiunile contrare legii ale șefului Sectorului de poliție nr. 1 și să comunice public măsurile întreprinse în raport cu Nicolae Cornescu. Totodată, îndeamnă organele de drept să se conducă în exclusivitate de prevederile legii, să renunțe la practicile abuzive și ilegale de intimidare a jurnaliștilor.

Declarația a fost semnată de: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Centrul „Acces-Info”, RISE Moldova și Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău