ONG-urile de media solicită să nu fie admisă privatizarea „Casei Presei” și nici majorarea tarifelor pentru închirierea spațiilor

  • 07 August 2018 08:00
ONG-urile de media solicită să nu fie admisă privatizarea „Casei Presei” și nici majorarea tarifelor pentru închirierea spațiilor

Organizațiile neguvernamentale de media solicită Guvernului să păstreze destinația complexului „Casa Presei” din Chișinău și să nu admită creșterea tarifelor la închirierea spațiilor în această clădire pentru redacțiile de presă. ONG-urile fac trimitere într-o declarație la preconizata reorganizare a Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului care va presupune inclusiv trecerea în gestiunea acestei Direcții a Casei Presei.

În declarația comună, organizațiile semnatare solicită să nu fie admisă privatizarea „Casei Presei” și nici majorarea tarifelor pentru închirierea spațiilor de către redacții. „Din anii '70 ai secolului trecut, „Casa Presei” a avut o destinație specială pentru instituțiile de presă scrisă, oferind spații pentru redacțiile ziarelor, revistelor, structurilor aferente muncii jurnalistice. În ultimele decenii, destinația tradițională de „casă a presei” a fost schimbată, iar administrațiile de până acum ale acestei întreprinderi de stat au exploatat clădirea doar în scopuri comerciale. Astfel, mai multe redacții au fost nevoite să-și caute sedii în alte clădiri din cauza condițiilor nesatisfăcătoare și a tarifelor exagerate”, se menționează în declarația emisă.

Printre puținele redacții rămase să activeze în clădirea Casei Presei este Agenția de Presă IPN. Directorul agenției, Valeriu Vasilică.

”Tarifele pentru chirie anul acesta în ”Casa Presei” au fost majorate cu 30 la sută pe ultima sută de milimetri, anul trecut, în sensul în care nu a avut loc o discuție publică. Probabil din acest motiv s-a procedat în acest mod, pentru a nu exista vreo posibilitate de discuție și de dat înapoi. Aici, în Casa Presei, au rămas puține organe de presă și mă mir că nu s-a ținut cont de cei care până la urmă fac numele acestui local.”

Valeriu Vasilică nu exclude că această clădire, odată privatizată, ar putea ajunge să fie distrusă după scenariul Cinematografului Gaudeamus, iar pe locul ei să fie înălțată o altă construcție.

”Ca și clădire în sine Casa Presei nu prezintă mare interes, pentru că este veche, nu este adaptată la cerințe noi ale presei, comparativ cu anii 70 când a fost dată în exploatare. Dacă va fi privatizată cred că prezintă un interes extraordinar pentru locul în care se află. Așa cum se întâmplă de multe ori, proprietarul, după ce a cumpărat clădirea cu preț mai mare sau de nimic, are tot dreptul, așa cum s-a întâmplat cu Cinematograful Gaudiamus, să distrugă clădirea și să face altceva pe acest loc.”

Amintim că la începutul lunii iulie Media Azi scria într-un articol despre un proiect de hotărâre prin care Casa Presei va fi reorganizată urmând să fie trecută în subordinea Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău