ONG-urile de media condamnă restricțiile impuse de Președinția R.Moldova unor jurnaliști

  • 29 August 2017 23:04
ONG-urile de media condamnă restricțiile impuse de Președinția R.Moldova unor jurnaliști

Șase organizații neguvernamentale din domeniul media au emis o declarație în care spun că regretă acțiunile de îngrădire a accesului la informație și restricțiile impuse unor jurnaliști de către Președinția Republicii Moldova.

ONG-urile solicită asigurarea nediscriminatorie a accesului reprezentanților mass-media la evenimentele organizate de către Președinție și la informația de interes public care trebuie să fie furnizată de instituție în condițiile legii, transmite IPN.

ONG-urile amintesc faptul că marți, 29 august 2017, fotoreporterului Constantin Grigoriță i-a fost refuzat accesul la briefingul președintelui Igor Dodon, fără explicații. Totodată reamintesc faptul că acum o lună, aceluiași fotoreporter i-a fost interzisă participarea la întâlnirea Președintelui Igor Dodon cu reprezentanții mass-media, organizată la vila prezidențială de la Condrița, deși jurnalistul a întrunit toate condițiile solicitate de Președinție.

La solicitarea Asociației Presei Independente de a oferi explicații în legătură cu ultimul caz, Președinția a oferit un răspuns evaziv, lăsând să se înțeleagă că restricția i-a fost impusă fotoreporterului ca rezultat al comportamentului pe care Președinția îl consideră contrar moralei și eticii profesionale.

API informează că a depus o cerere de chemare în judecată privind îngrădirea accesului la informație. „Spre regretul nostru, în ultimul timp, Președinția se manifestă ca o instituție închisă, nereceptivă la solicitările de informații, iar mai mulți jurnaliști semnează dificultăți în comunicarea cu reprezentanții acestei structuri publice”, se spune în declarație.

ONG-urile solicită Președinției Republicii Moldova și personal președintelui Igor Dodon să revadă strategia de comunicare și interacțiune cu reprezentanții mass-media, să asigure transparența activității instituției prezidențiale și să excludă practicile antidemocratice de selectare și acreditare a reprezentanților presei pe criterii de loialitate.

Declarația este semnată de către Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul „Acces-Info”, Asociația Telejurnaliștilor Independenți și Asociația Presei Electronice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău