ONG-urile de media condamnă abuzurile celor care au împiedicat jurnaliștii să reflecte evenimentele din PMAN

  • 28 August 2018 15:01
ONG-urile de media condamnă abuzurile celor care au împiedicat jurnaliștii să reflecte evenimentele din PMAN

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă abuzurile celor care au împiedicat jurnaliștii de la mai multe instituții de presă să reflecte evenimentele care s-au desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) în zilele de 26 și 27 august, legate de proteste și consemnarea a 27 de ani de independență a Republicii Moldova.

Totodată, cele opt organizații semnatare condamnă și inacțiunile poliției, care nu a intervenit pentru stoparea abuzurilor asupra jurnaliștilor. „Totodată, condamnăm inacțiunile reprezentanților poliției care nu au intervenit pentru oprirea abuzurilor împotriva reporterilor din partea gărzii de corp a lui Ilan Șor și nu au garantat dreptul constituțional al jurnaliștilor de a-și exercita profesia”, se arată în declarație.

În continuare sunt prezentate mai multe cazuri în care jurnaliștii au fost bruscați de organizatorii protestelor, sau forțele de ordine i-a împiedicat să se deplaseze pentru a-și face meseria.

„Menționăm că legislația mass-media garantează reprezentanților presei dreptul să participe la evenimente și manifestații publice, să obțină și să difuzeze informații, să facă imprimări audiovizuale, să filmeze și să fotografieze. Articolul 180 prim din Codul penal al Republicii Moldova stipulează că împiedicarea în mod intenționat a activității mass-media sau a jurnalistului este o faptă pasibilă de răspundere penală”, atenționează organizațiile media.

Semnatarii le reamintesc  autorităților din Republica Moldova că libertatea presei constituie una din valorile de bază ale democrației, consfințită prin Constituție. Totodată, îi cer Procuraturii Generale să se autosesizeze pe marginea acestor cazuri, iar conducerii Ministerului Afacerilor Interne să desfășoare o investigație proprie pentru a trage la răspundere persoanele vinovate de încălcarea drepturilor legitime ale jurnaliștilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău