ONG-urile de media cer clasarea procesului contravențional în cazul jurnalistului Victor Sofroni

  • 15 August 2018 14:04
ONG-urile de media cer clasarea procesului contravențional în cazul jurnalistului Victor Sofroni

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu procesul contravențional care i-a fost intentat jurnalistului Victor Sofroni, unul dintre fondatorii săptămânalului independent „Cuvântul” din Rezina și directorul postului „ImpulsTV” din Șoldănești și solicită clasarea acestui dosar.

Într-o declarație de presă, citată de IPN, ONG-urile menționează că Procuratura Rezina îl acuză pe Victor Sofroni de chemare intenționat falsă a poliției, în timp ce jurnalistul doar a solicitat poliției să verifice o informație despre o posibilă crimă care i-a fost transmisă de surse anonime.

În declarație se menționează că la sfârșitul anului 2017, o persoană necunoscută i-a transmis jurnalistului Victor Sofroni, prin intermediului aplicației Viber, două imagini cu un cadavru uman care ar fi fost făcute în fâșia forestieră de la hotarul dintre raioanele Rezina și Orhei. Pentru a verifica această informație, jurnalistul l-a contactat pe șeful poliției din Șoldănești care a transmis semnalul Inspectoratului de poliție de la Rezina. Grupul operativ al poliției a verificat locul presupusei crime și nu a depistat niciun cadavru, iar ulterior s-a stabilit că imaginile care i-au fost transmise jurnalistului au fost preluate de pe o pagină din Internet și se refereau la un caz care a avut loc în anul 2016 în Federația Rusă.

Urmare a acestei constatări, în ianuarie 2018 Poliția din Rezina a intentat împotriva jurnalistului Victor Sofroni o cauză penală pentru huliganism, iar în iulie curent Procuratura Rezina a clasat procesul penal, recalificând învinuirea în temeiul prevederilor Codului Contravențional și îl învinuiește de „chemarea intenționat falsă a poliției”, jurnalistul riscând să fie sancționat cu o amendă.

ONG-urile de media califică motivul intentării acestui proces și încadrarea juridică a pretinsei „contravenții” ca fiind absurde, în condițiile în care jurnalistul Victor Sofroni nu a făcut altceva decât să solicite verificarea de către poliție a unei informații care i-a fost transmisă de persoane necunoscute. Jurnaliștii au obligația să verifice informația înainte de publicare, ceea ce a și încercat să facă Victor Sofroni. Totodată, nu există niciun argument care ar susține acuzația de chemare „intenționat falsă” a poliției în acest caz.

„Intentarea dosarelor penale sau contravenționale împotriva jurnaliștilor care își exercită profesia cu bună credință este o practică inacceptabilă într-o societate democratică. Solicităm Procuraturii Generale a Republicii Moldova și Inspecției procurorilor să verifice legalitatea acțiunilor Procuraturii Rezina în acest caz și să dispună clasarea procesului contravențional care îl vizează pe jurnalistul Victor Sofroni”, se spune în declarație.

Semnatarii declarației sunt Asociația Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, RISE Moldova, Asociația Presei Electronice, Comitetul pentru Libertatea Presei și Centrul „Acces-Info”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău