ONG-urile constată lipsă de transparență la înaintarea noilor membri CEC

  • 13 Aprilie 2016 17:53
ONG-urile constată lipsă de transparență la înaintarea noilor membri CEC

Organizațiile societății civile constată publicarea cu întârziere pe pagina web a Parlamentului a listei de candidați pentru funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale desemnați de majoritatea și opoziția parlamentară, transmite IPN.

„Cu regret, informațiile despre candidați au fost publicate abia astăzi, 13 aprilie, iar Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului în aceeași zi a avizat pozitiv lista de candidați. Considerăm că acest proces este unul lipsit de transparență. Societatea civilă și publicul larg au fost lipsiți de posibilitatea de a urmări procesul respectiv și de a analiza corespunderea candidaților cu criteriile specificate în Codul Electoral”, scrie într-o declarație semnată de mai multe ONG-uri.

Totodată, societatea civilă atrage atenția asupra lipsei informațiilor cu privire la candidatul pentru funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale care urmează a fi desemnat de către președinte.

În context, organizațiile semnatare solicită Parlamentului, chiar și după avizul Comisiei, dar și președintelui țării, să organizeze consultări publice în vederea identificării candidaților pentru funcția de membru al CEC, cu respectarea principiului de claritate în proceduri și termene de selectare a candidaților. Urmează să fie acordat timp suficient pentru depunerea dosarelor de către potențialii candidați și înaintate cerințe clare față de potențialii candidați. La fel,    urmează să se asigure transparență în procesul de selectare, consultarea și implicarea societății civile în procesul de selectare și argumentarea hotărârii cu privire la selectare.

Organizațiile semnatare solicită Parlamentului asigurarea transparenței procesului de numire a candidaților pentru funcția de membru al CEC și excluderea influențelor politice în procesul de alegere a președintelui CEC. Președintelui i se solicită asigurarea transparenței procesului de numire a candidatului pentru funcția de membru al CEC.

Printre organizațiile semnatare sunt: Asociația Promo-LEX, Centrul de Resurse Dialog-Pro, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Asociația pentru Politică Externă, Transparency International – Moldova, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Institutul de Politici Publice și altele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău