ONG-uri: G7 trebuie să-și revizuiască ambițiile privind schimbările climatice

  • 18 Septembrie 2018 11:17
ONG-uri: G7 trebuie să-și revizuiască ambițiile privind schimbările climatice

Grupul G7, ai cărui miniștri ai Mediului se reunesc între 18 și 21 septembrie în Canada, trebuie "să-și revizuiască în sus ambițiile climatice" și "să accelereze" tranziția sectoarelor energetice pentru ca acestea să devină "carbon-neutre" până în 2050, a pledat luni o coaliție de asociații, citate de AFP.

"G7 trebuie să trimită un mesaj pozitiv pentru a pune în aplicare Acordul de la Paris" privind schimbările climatice și să încurajeze "comunitatea internațională să dea dovadă de determinare pentru a limita creșterea temperaturilor sub pragul de +2°C față de perioada preindustrială", a cerut o coaliție ce regrupează peste 40 de ONG-uri ce acționează în favoarea mediului.

În ajunul deschiderii de marți la Halifax (estul Canadei) a unei reuniuni a G7 consacrată mediului - grup informal ce reunește marile puteri ale lumii, format din Franța, Marea Britanie, Germania, Italia, Japonia, Canada și SUA, alături de Uniunea Europeană - această coaliție a anunțat că "așteaptă" de la miniștrii Mediului "să admită că schimbările climatice sunt cea mai mare amenințare a epocii noastre la adresa sănătății publice".

Miniștrii G7 "trebuie să accelereze transformarea sectoarelor lor energetice pentru ca acestea să devină carbon-neutre în 2050", notează coaliția de ONG-uri într-un comunicat.

ONG-urile au lansat un apel celor șapte țări "să furnizeze fondurile" necesare pentru a reduce gazele cu efect de seră, aflate la originea încălzirii planetei, reprezentând 100 de milliarde de dolari (66 de milliarde de euro) până în 2020.

De asemenea, G7 trebuie "să prezinte un calendar precis" asupra modului în care membrii săi preconizează "să pună capăt progresiv subvențiilor pentru energiile fosile până în 2025", potrivit angajamentelor asumate.

ONG-urile au lansat totodată un apel membrilor G7 să adopte "strategii naționale coercitive", pentru "a pune în aplicare angajamentele privind protejarea oceanelor", asumate în iunie la summitul de la Charlevoix (Québec).

În cadrul acelui summit, Canada, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia și UE au semnat un text ce cuprinde obiectivele în cifre împotriva poluării cu plastic a oceanelor. În text, aceste țări și UE s-au angajat să sporească procentul plasticului reciclat în întreaga lume pentru a atinge 100% până în 2040.

Japonia și SUA au refuzat să semneze acordul.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău