ONG-uri din toată Republica Moldova anunță lansarea Alianței pentru Abilitarea Economică a Femeilor
-
25 Iulie 2022 17:22
Organizații neguvernamentale din întreaga țară, inclusiv din regiunea transnistreană, care reprezintă femeile, lansează Alianța pentru Abilitarea Economică a Femeilor, care are menirea să susțină femeile în dezvoltarea afacerilor. Momentan din Alianță fac parte unsprezece entități, transmite IPN.
Directorul executiv al Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova, Lilia Palii, a menționat că lansarea pe platforma Alianței a unui plan cu acțiuni advocacy este „extrem de importantă”.
„Misiunea noastră este ca toate femeile și toate fetele din Moldova să fie tratate în mod egal cu bărbații... Vom depune tot efortul și expertiza membrilor femeilor antreprenoare practiciene pentru a veni cu contribuții esențiale ca vocea femeilor antreprenoare să fie auzită și să propunem politici de intervenție necesare pentru stimularea dezvoltării antreprenoriatului feminin în Moldova”, a menționat Lilia Palii.
Membrii Alianței au pe agendă să se implice în promovarea facilităților fiscale pentru angajatorii care deschid creșe și grădinițe. Dar și pentru lansarea serviciilor paliative, a celor de îngrijire a persoanelor în etate, a copiilor cu dizabilități etc. Juristul la Centrul de Antreprenoriat și Politici Economice, Viorel Pîrvan, menționează că din 25 de mii de persoane care aveau nevoie de îngrijire paliativă, doar o treime beneficiat de astfel de îngrijiri. În 2020 a fost introdusă noțiunea de serviciu de îngrijiri paliative, dar până astăzi nu a fost larg dezvoltat acest serviciu.
„Serviciile propuse de noi se referă la implementarea acelor angajamente pe care și-a luat Guvernul în Legea ocrotirii sănătății, și anume de a elabora și aproba nomenclatorul serviciilor de îngrijiri paliative, Regulamentul privind organizarea acestor servicii și standardele de calitate pentru aceste servicii. Vom propune și un plan de acțiuni privind dezvoltarea acestor servicii în Moldova”, a spus juristul.
Elena Sili, manager de proiecte în cadrul Asociației Antreprenorilor cu Dizabilități din Moldova, a subliniat că femeile rareori dețin întreprinderi de dimensiuni mijlocii și mari. Femeilor le aparțin integral aproape 42% din întreprinderile micro din țară. „Principalele obstacole în calea inițierii și dezvoltării unei afaceri de către femei este nivelul scăzut de capital inițial, finanțarea bancară insuficientă, taxele și impozitele mari”, a precizat Elena Sili. Pentru a stimula femeile, reprezentanta Asociației propune micșorarea cotei la TVA, aplicarea cotei zero sau scutirea acesteia pentru întreprinderile mici și mijlocii.
Alianța pentru Abilitarea Economică a Femeilor din Moldova a fost creată cu suportul consorțiului Women and Girls Empowered (WAGE), Center for International Private Enterprise (CIPE) și Asociației Barourilor Americane Inițiativa pentru Supremația Legii (ABA ROLI), în cadrul inițiativei „Reducerea Barierelor în calea Abilitării Economice a Femeilor în Moldova”, finanțată de către Secretariatul Oficiului Departamentului de Stat al SUA pe Probleme Globale ale Femeilor.