ONG-urile din afara Chișinăului pot obține finanțare de până la 60 de mii de euro, printr-un proiect finanțat de UE
-
03 Aprilie 2019 13:29
Organizațiile societății civile, care își desfășoară activitatea în afara Capitalei, pot beneficia de granturi pentru proiecte de promovare a principiilor bunei guvernări. Începând de astăzi, 3 aprilie, ONG-urile pot depune dosarele pentru finanțare și ar putea obține sume de bani de la 1000 până la 60 de mii de euro.
La proiectul „Dezvoltarea Societății Civile la nivel local în R.Moldova” pot participa organizațiile societății civile din afara Chișinăului și grupurile de inițiativă de nivel local. ONG-urile pot accesa granturi pentru dezvoltarea proiectelor ce țin de campanii de mobilizare comunitară, analiza politicilor publice sau transparența utilizării banilor publici. Șeful de proiect, Mircea Eșanu, spune că prin această inițiativă, cetățenii se pot implica activ în viața comunității.
„Sondajele de opinie ne arată că foarte mulți cetățeni din țara noastră nu sunt de acord cu direcția în care merge țara. Și un factor care ne deranjează și mai mult este faptul că ei nu-și văd propria contribuție pentru a schimba lucrurile. Să pună umărul, noi ne așteptăm să scoatem din casă acei oameni care comentează la bucătărie, dar care au idei interesante ce pot face în propriul sat, în propriul oraș, să vină să pună umărul la soluționarea problemelor din propria localitate”.
Proiectul va dura până în anul 2021, timp în care vor fi finanțate aproximativ 150 de inițiative. Asociația Comunități Active pentru Democrație Participativă vrea să participe la acest programe pentru a oferi consultații pentru cetățeni din sudul și nordul R.Moldova. Reprezentantul Asociației, Sergiu Bejenari.
„Noi lucrăm cu comunitățile la nivel local, avem un birou care oferă consultație juridică și urbană cetățenilor din Chișinău și ne gândim să extindem acest birou și în alte orașe din R. Moldova”.
„Dezvoltarea Societății Civile la nivel local în R. Moldova” este un proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de fundația Konrad Adenauer. Managerul Programului Justiție și Drepturile Omului al Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Eduard Pesendorfer.
„Unul dintre obiectivele acestui proiect este de a crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea societății civile, care să fie capabilă să contribuie la dezvoltarea democratică în R. Moldova, să stimuleze coeziunea socială și să dezvolte capitalul social în această țară”.
Partenerii europeni vor oferi în cadrul acestui proiect granturi nerambursabile în valoare totală de trei milioane de euro.
Formular on-line de depunere a dosarului poate fi accesat aici.