Omul de afaceri Adrian Rucan, reținut în martie pentru corupere activă, va compărea pe banca acuzațiilor

  • 03 Iulie 2023 13:30
Omul de afaceri Adrian Rucan, reținut în martie pentru corupere activă, va compărea pe banca acuzațiilor

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui om de afaceri, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de corupere activă a directorului adjunct al Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ), urmărind scopul soluționării favorabile a situației în care se aflau patru învinuiți în cadrul unei cauze penale aflată în gestiunea organului de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție (CNA) și Procuraturii Anticorupție (art. 325 alin.(1) din Codul penal), scrie CNA.

Ziarul de Gardă susține că este Adrian Rucan, administratorul și beneficiarul efectiv al firmei de construcții „Ecosem Grup”.

Amintim că, la 11 octombrie 2022, cinci persoane, între care doi angajați ai unei bănci comerciale și trei administratori autorizați, au fost reținute de CNA și procurorii anticorupție. Acestea sunt cercetate în mai multe dosare de spălare de bani, escrocherie, abuz de serviciu și fals, fiind învinuite de înstrăinarea ilegală a  zeci de bunuri gajate sau ipotecate la bancă, astfel aducând prejudicii de milioane clienților.

În rezultatul efectuării urmăririi penale, s-a stabilit că, omul de afaceri, în perioada lunilor noiembrie – decembrie anul 2022, a urmărit scopul soluționării favorabile a situației în care se aflau patru învinuiți în cauzele penale menționate mai sus, la acel moment fiind examinate de către instanțele de judecată măsurile preventive ale acestora, i-a promis directorului adjunct al AAIJ, că-i va acorda privilegii și avantaje, ce nu i se cuvin, pentru mama acestuia, care este actriță, sub formă de alocarea unui apartament la prețul preferențial în blocul de locuit destinat actorilor. În schimbul acestui avantaj, angajatul AAIJ urma să-i ofere informații din cadrul Programului de Gestionare Integrată a Dosarelor (PIGD) pentru a urmări la ce complete de judecată au fost distribuite cauze, precum și, să elibereze din numele instituției, în care activează, răspunsul avantajos avocatului, ce acționa în interesele unuia din învinuiții, sub aspectul încălcării de către instanțele de judecată a procedurii de examinare a aplicării și prelungirii măsurii preventive în privința acestora, pentru a putea cere ulterior eliberarea acestora pe motiv de încălcare a procedurii penale.

În final, aceste acțiunile ilegale au fost denunțate de către angajatul AAIJ organului de urmărire penală al CNA.

După cum a fost comunicat anterior, la 29 martie 2023, procurorii anticorupție și ofițerii CNA au efectuat percheziții în birourile a trei persoane – la omul de afaceri și la doi administratori autorizați și au reținut omul de afaceri.

Învinuitul nu și-a recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă legea prevede pedeapsa sub formă închisoare de până la 6 ani cu amendă în mărime de la 100 000 la 200 000 lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău