OMS: Varianta Delta (tulpina indiana), cea mai puternică de până acum

  • 22 Iunie 2021 09:09
OMS: Varianta Delta (tulpina indiana), cea mai puternică de până acum

Reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății atrag atenția că varianta Delta a coronavirusului, cea apărută în India, este cea mai rapidă și mai puternică de până acum.

Ei spun că vor fi afectate persoanele cele mai vulnerabile, mai ales în locurile cu rate scăzute de vaccinare.
 
Virusologul Simona Ruță este de părere că în momentul de față ne aflăm într-o cursă contracronometru între vaccinurile anti-COVID-19 și variantele noi ale virusului SARS-CoV-2.
 
Ea subliniază că singurul mod în care putem să împiedicăm răspândirea este imunizarea cât mai multor persoane, dar și creșterea numărului de teste.
 
Virusologul nu crede că noile variante vor impune o vaccinarea anuală și spune motivele.
 
Simona Ruță: Până acum variantele deși au apărut în momente diferite, în regiuni diferite, au cam aceleași mutanții selectate, ceea ce ne arată că există un număr finit de mutații care poate să apară în genomul viral, fără o pierdere importantă a fitnesslui replicativ. În cazul vaccinurilor bazate pe ARN Mesager, sunt studii publicate de Public Health England și care arată o eficacitate vaccinală de peste 93% după doza doi de Pfizer și o eficacitate vaccinală de 66% după doza doi de Astranezeca împotriva variantei Alfa și pentru varianta Delta o eficacitate cu numai șase procente mai redusă.
 
Profesor doctor Simona Ruță a mai adăugat că cea de-a treia doză propusă de doi dintre producătorii de vaccinuri Pfizer și Moderna ar putea să nu fie necesară pentru toată lumea.
 
Datele actuale arată că anticorpii neutralizați persistă cel puțin șase-nouă luni de la vaccinare.
 
Sursa: RRA

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău