OMS: Varianta B.1.617 contribuie la explozia cazurilor de coronavirus în India

  • 09 Mai 17:55
OMS: Varianta B.1.617 contribuie la explozia cazurilor de coronavirus în India

Varianta de coronavirus descoperită în India este mai contagioasă și prezintă caracteristici care ar putea reduce eficiența vaccinurilor, contribuind la accelerarea epidemiei în India, a avertizat sâmbătă responsabila științifică a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Soumya Swaminathan.

India a înregistrat sâmbătă, pentru prima dată, un bilanț de 4.000 de decese din cauza Covid-19 în 24 de ore și peste 400.000 de noi contaminări, însă experții estimează că datele oficiale sunt cu mult subevaluate, relatează AFP și Agerpres.

Într-o discuție cu AFP, Swaminathan, medic pediatru și cercetătoare indiană, a declara că varianta B.1.617, care a fost depistată pentru prima dată în India în luna octombrie, a fost indiscutabil un factor de accelerare a epidemiei scăpate de sub control în această țară.

Această tulpină ar putea fi inclusă de OMS pe lista tulpinilor considerate mai periculoase decât varianta originală a virusului, având în vedere gradul mai ridicat de contagiune, capacitatea acestora de a înfrânge protecția oferită de vaccinare și rata mortalității în rândul pacienților infectați, a precizat cercetătoarea.

Varianta B.1.617 „prezintă mutații care sporesc contagierile și care pot, totodată, potențial să o facă rezistentă la anticorpii dezvoltați grație vaccinării sau în urma unei contaminări naturale”, a explicat ea.

Însă această variantă nu poate fi considerată singura responsabilă pentru creșterea spectaculoasă a cazurilor în India, care pare să fi lăsat garda jos prea devreme, permițând „adunări masive de persoane”, a mai spus ea.

Într-o țară vastă precum India, contaminările se pot produce fără prea mult zgomot timp de mai multe luni. „Aceste prime semne au fost ratate până când (contagierile) au ajuns la un punct de unde creșterea a fost verticală”.

Pentru moment, este foarte dificil să luptăm împotriva virusului „întrucât epidemia vizează mii de persoane și se multiplică cu o viteză foarte dificil de stopat”, a mai precizat Swaminathan, avertizând că doar vaccinarea nu va fi suficientă pentru a recăpăta controlul asupra situației.

India, care este cel mai mare producător mondial de vaccinuri, nu a imunizat cu ambele doze decât 2% din populația sa de 1,3 miliarde de locuitori.

„Va dura luni, dacă nu cumva ani pentru a atinge o rată de 70-80%” de populație imunizată, potrivit cercetătoarei.

În viitorul apropiat, va trebui să ne bazăm pe măsurile sociale și sanitare deja testate și aprobate pentru a stopa epidemia, a avertizat aceasta.

Amploarea epidemiei în India crește riscul apariției unor noi variante încă și mai periculoase.

„Cu cât virusul se multiplică, se răspândește și se transmite, cu atât mai mult riscul de a produce mutații, de a se adapta”, crește, a subliniat cercetătoarea. „Variantele care acumulează un număr semnificativ de mutații pot în cele din urmă să devină rezistente la vaccinurile de care dispunem în prezent”.

„Va fi o problemă la nivel global”, a subliniat Soumya Swaminathan.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,24
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:4,12 m/s
Thu
20
Fri
21
Sat
20
Sun
21
Mon
23

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău