OMS | Un sfert din adulții din întreaga lume nu fac suficientă mișcare

  • 05 Septembrie 2018 14:43
OMS | Un sfert din adulții din întreaga lume nu fac suficientă mișcare

Peste 1,4 miliarde de adulți din întreaga lume au un nivel insuficient de activitate fizică, fapt ce îi expune unui risc mai mare de boli cardiovasculare, diabet, demență și unele forme de cancer, conform unui studiu publicat miercuri, citat de AFP, potrivit Agerpres.

La nivel mondial, aproximativ una din trei femei și unul din patru bărbați nu efectuează suficientă mișcare pentru menținerea unei stări bune de sănătate, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Concluziile studiului relevă un "mic progres" observat între anii 2001 și 2016 în ceea ce privește îmbunătățirea nivelului de activitate fizică.

Însă, "spre deosebire de alte riscuri majore pentru sănătatea mondială, nivelurile insuficiente de activitate fizică nu se diminuează la nivel mondial, iar peste un sfert dintre adulți nu ating nivelurile de activitate fizică recomandate pentru menținerea unei stări bune de sănătate", avertizează autoarea principală a studiului, doctor Regina Guthold din cadrul OMS.

Acesta este prima cercetare care a vizat estimarea tendințelor globale în materie de activitate fizică, subliniază jurnalul științific The Lancet Global Health în care a fost publicată lucrarea.

Studiul ia în considerare nivelurile de activitate fizică auto-raportate (la locul de muncă, la domiciliu, în călătorii și în timpul liber) de persoane adulte (de 18 ani și peste această vârstă) care au luat parte la 358 de sondaje efectuate în 168 de țări, cohortă cuprinzând 1,9 milioane de indivizi.

Potrivit concluziilor, peste un sfert (1,4 miliarde) din populația adultă la nivel mondial a avut o activitate fizică insuficientă în 2016.

OMS recomandă adulților cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată (mers pe jos, înot, grădinărit, pedalat...) pe săptămână, sau 75 de minute de activitate de intensitate mai mare (alergare, sporturi de echipă precum fotbalul...). Sub aceste niveluri, activitatea fizică este calificată drept insuficientă.

În toate regiunile lumii, cu excepția Asiei de Est și Asiei de Sud-Est, femeile sunt mai puțin active în comparație cu bărbații.

În 2016, diferența era de zece puncte sau mai mult în Asia de Sud (43% dintre femei aveau o activitate fizică insuficientă față de 24% în cazul bărbaților), în Asia Centrală, Orientul Mijlociu și Africa de Nord (40% față de 26%), dar și în țările occidentale cu venituri ridicate (42% față de 31%), precizează AFP.

Numeroase țări din toate regiunile lumii au înregistrat diferențe importante între femei și bărbați, precum India (44% față de 25%), Africa de Sud (47% față de 29%), Turcia (39% față de 22%), Statele Unite (48% față de 32%) și Regatul Unit (40% față de 32%).

În 2016, nivelurile insuficiente de activitate fizică în rândul persoanelor adulte au variat considerabil între țările cu venituri reduse (16%) și statele cu venituri ridicate (37%).

În 55 (33%) dintre cele 168 de țări cuprinse în studiu peste o treime din populație nu a efectuat suficientă activitate fizică.

În patru țări, peste jumătate dintre adulți au fost insuficient de activi - Kuweit (67%), Samoa Americană (53%), Arabia Saudită (53%) și Irak (52%).

Uganda și Mozambic au cel mai mic procent de persoane inactive (6% fiecare), arată DPA.

Potrivit OMS, activitatea fizică insuficientă este una dintre principalele cauze ale decesului prematur la nivel mondial. Acest factor crește riscul de boli netransmisibile precum afecțiunile cardiovasculare, cancer și diabet, notează Reuters

Prin creșterea nivelului de activitate fizică, se pot obține cu ușurință beneficii precum îmbunătățirea capacității musculare și cardio-respiratorii, o mai bună sănătate osoasă, controlul greutății și reducerea riscului de hipertensiune, boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet, depresie și diverse tipuri de cancer, subliniază OMS.

OMS a îndemnat guvernele să ia notă de aceste schimbări și să instituie infrastructuri prin care să promoveze mersul pe jos sau cu bicicleta ca transport alternativ și practicarea sporturilor și a activităților de recreere. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău