OMS trage un semnal de alarmă în privința țigărilor electronice și solicită înăsprirea reglementărilor

  • 27 Iulie 2021 17:05
OMS trage un semnal de alarmă în privința țigărilor electronice și solicită înăsprirea reglementărilor

Țigările electronice și alte produse similare reprezintă un pericol la adresa sănătății și trebuie reglementate pentru a descuraja tacticile utilizate de industria tutunului pentru atragerea clienților, a avertizat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS), citată de AFP, potrivit Agerpres.

''Nicotina are o capacitate mare de a provoca dependență, iar inhalatoarele electronice pe bază de nicotină sunt periculoase și necesită o mai bună reglementare'', a rezumat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul agenției ONU care a publicat marți un nou raport asupra luptei împotriva fumatului, realizat împreună cu Bloomberg Philanthropies.

Raportul menționează că producătorii acestor produse, a căror gamă continuă să se extindă, vizează adesea copii și adolescenți cu mii de arme tentante - raportul a consemnat 16.000 - și afirmații liniștitoare.

Miliardarul Michael Bloomberg, fost primar al orașului New York, angajat de mult timp în lupta contra fumatului, a denunțat tactica companiilor producătoare de produse pe bază de tutun.

''Pe măsură ce vânzările de țigări scad, companiile de tutun au promovat în mod agresiv noi produse precum țigările electronice sau produsele pe bază de tutun încălzit și au exercitat presiune asupra guvernelor pentru a-și limita reglementările'', a spus el.

''Scopul lor este simplu: să aibă o nouă generație dependentă de nicotină și nu îi putem lăsa'', a precizat Michael Bloomberg.

Prin urmare, directorul OMS consideră că în statele în care astfel de produse nu sunt interzise ''guvernele ar trebui să adopte măsuri adecvate pentru a-și proteja populația de pericolul acestor inhalatoare electronice pe bază de nicotină și pentru a preveni utilizarea lor de către copii, adolescenți și alte grupuri vulnerabile''.

Utilizarea acestor țigări electronice de către persoanele cu vârste sub 20 de ani suscită o preocupare deosebită pentru agenția ONU, în special din cauza efectelor nocive ale nicotinei asupra dezvoltării creierului la această grupă de vârstă și a pericolului asociat anumitor ingrediente.

Copiii care folosesc aceste dispozitive sunt mai predispuși să fumeze mai târziu, a notat de asemenea agenția.

Reglementarea acestui domeniu nu este, însă, facilă deoarece ''aceste produse sunt foarte diverse și evoluează rapid'', a subliniat, la rândul său, doctor Rüdiger Krech, director pentru promovarea sănătății în cadrul OMS. ''Este unul dintre modurile în care producătorii subminează și zădărnicesc măsurile de control'', a adăugat el.

OMS recomandă guvernelor să ia măsurile necesare pentru a împiedica nefumătorii să utilizeze țigările electronice și alte dispozitive similare, temându-se în special de ''renormalizarea'' actului fumatului în societate.

Potrivit raportului, 32 de țări interzic vânzarea acestor inhalatoare electronice de nicotină, iar 79 au adoptat cel puțin o măsură pentru a limita utilizarea lor, cum ar fi interzicerea publicității.

Însă, după cum subliniază OMS, 84 de state nu au adoptat măsuri de protecție împotriva proliferării acestui tip de produs.

Agenția subliniază, de asemenea, că eforturile de reglementare nu trebuie să distragă atenția de la lupta împotriva fumatului.

Cu toate că proporția fumătorilor a scăzut în numeroase țări, creșterea populației menține numărul total al fumătorilor ''cu obstinență ridicat'', subliniază raportul.

Fumatul ucide 8 milioane de persoane pe an, dintre care 1 milion din cauza fumatului pasiv.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,74
Ploaie moderată
Umiditate:80 %
Vint:8,75 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău