OMS solicită depolitizarea dezbaterilor cu privire la originea noului coronavirus

  • 14 August 2021 10:09
OMS solicită depolitizarea dezbaterilor cu privire la originea noului coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat vineri că înființează un nou grup pentru a urmări originile noului coronavirus, precizând că dorește încetarea "încercărilor de a câștiga puncte politice" din această controversă, politizarea excesivă afectând bunul mers al investigațiilor, transmite Reuters.

Inabilitatea OMS de a preciza de unde și cum a început să se împrăștie acest virus a alimentat tensiuni între membrii săi, în special între China, unde au fost identificate primele cazuri de COVID-19, la Wuhan, la sfârșitul anului 2019, și Statele Unite, transmite Agerpres.

OMS le-a solicitat guvernelor să "depolitizeze situația" și să coopereze pentru a accelera studiile cu privire la originile pandemiei de COVID-19.

S-a specificat că un nou grup de consiliere, denumit Grupul Științific Internațional de Consiliere cu privire la Originile Noilor Patogeni (International Scientific Advisory Group for Origins of Novel Pathogens), se va implica în studierea originilor pandemiei.

"Trebuie să lucrăm cu toții împreună. Tu, eu, toți cei care doresc să cunoască originea cele mai grave pandemii din ultimul secol", a declarat vineri Fadela Chaib, purtător de cuvânt al OMS.

Washingtonul a anunțat vineri că susține planul OMS, menționând "accentul pe studiile științifice și pe eforturile bazate pe date concrete pentru identificarea originilor acestei pandemii, astfel încât să putem detecta mai ușor, să prevenim și să răspundem rapid în cazul unor viitoare pandemii".

În ultimul său raport, redactat alături de cercetători chinezi, o echipă condusă de OMS a petrecut patru săptămâni la Wuhan și în împrejurimi, în lunile ianuarie și februarie, și a ajuns la concluzia că virusul a fost probabil transmis de la liliac la om prin intermediul unui alt animal, gazdă intermediară. Acest raport preciza că ipoteza "scurgerii din laborator" este "extrem de improbabilă".

Însă, într-un documentar prezentat joi, în Danemarca, țara sa natală, șeful misiunii OMS, Peter Ben Embarek, susține că ipoteza scurgerii din laborator merită să fie analizată cu mai multă atenție. Ben Embarek nu a răspuns solicitărilor Reuters pentru a comenta acest subiect.

De cealaltă parte, China a precizat că nu a respins niciodată solicitările de cooperare pentru identificarea originilor COVID-19, mai notează Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău