OMS și UE au donat 1 tonă de medicamente și produse medicale Ministerului Sănătății ca răspuns la criza refugiaților din Ucraina

  • 05 Martie 2022 17:55
OMS și UE au donat 1 tonă de medicamente și produse medicale Ministerului Sănătății ca răspuns la criza refugiaților din Ucraina

La 4 martie curent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cu suportul Uniunii Europene, a livrat Ministerului Sănătății o tonă de medicamente esențiale și produse medicale din cadrul mecanismului OMS pentru situații de urgență.  Este vorba de kituri de urgență cu medicamente de primă necesitate și pentru bolile netransmisibile. Ajutorul umanitar va fi repartizat de Ministerul Sănătății prin intermediul depozitului farmaceutic „Sanfarm-Prim” conform necesităților de la puncte medicale amenajate în centrele pentru refugiații din Ucraina.

„Nevoile de sănătate ale persoanelor refugiate sunt extrem de diferite, de la boli infecțioase de sezon la boli cronice, de la copii și mame gravide până la persoane cu hipertensiune arterială, diabet zaharat și care necesită hemodializă. Datorită ajutorului umanitar oferit de OMS și UE, Ministerul Sănătății va asigura un acces echitabil la medicamente, iar sistemul de sănătate va oferi în continuare asistență medicală necesară persoanelor refugiate”, a menționat Zinaida Bezverhni, Secretar de Stat al Ministerului Sănătății.

OMS dispune de module standardizate de medicamente și consumabile medicale necesare în situații de urgență pentru a asigura un răspuns rapid și eficient la nevoia de medicamente și produse medicale. Acest lucru înseamnă furnizarea de truse standard, preambalate, ce pot fi păstrate și livrate imediat la cerere pentru a răspunde nevoilor prioritare de sănătate în caz de urgență. Trusele medicale standardizate de diferite profiluri sunt destinate în primul rând populațiilor afectate sau strămutate care nu au acces la servicii medicale. Kit-urile pot fi, de asemenea, utilizate de către instituțiile de asistență medicală primară.

„Protejarea de vieți omenești este primordială, precum și sănătatea oamenilor și capacitatea sistemelor de sănătate de a presta servicii. E nevoie să asigurăm accesul populației strămutate la servicii de sănătate, inclusiv pentru afecțiuni medicale acute și boli cronice, la tratamentul TB și HIV, la servicii medicale pentru mame și copii. E nevoie, de asemenea, de a limita răspândirea COVID-19 și altor boli transmisibile, precum poliomielita și rujeola, dar și a bolilor infecțioase transmise prin alimente și apă. În aceste condiții, sunt necesare campanii de vaccinare și măsuri de sănătate publică privind igiena și salubritatea. Nu în ultimul rând, în condițiile actuale trebuie să protejăm populația gazdă, asigurând prestarea la timp a serviciilor medicale esențiale.”, a declarat Dr Miljana Grbic, reprezentanta OMS în Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-2,76
Cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:2,06 m/s
Sun
-3
Mon
-2
Tue
-2
Wed
-2
Thu
-3
Arhivă Radio Chișinău